Бунт против полиције избио и у Немачкој

Немачку јавност синоћ су шокирале вести о нередима, како поједини истичу, невиђених размера у којима је неколико стотина младих људи нападало полицију флашама и каменицама и разбијајало излоге продавница у центру Штутгарта. У сукобима је повређено 19 полицајаца, 24 особе су приведене, разбијено је неколико десетина излога и аутомобила, а опљачкано је и девет продавница, међу којима и једна јувелирница и једна продавница мобилних телефона.

Како се претпоставља, све је почело када је полиција дошла међу стотине младих, који су правили журку код Екенског језера у центру Штутгарта, покушавши да је преконтролише једног седамнеастогодишњака за којег је сумњала да има наркотике. Полиција тврди да ју је тада напало око 500 младих, бацајући на њих стаклене флаше и каменице.

Неколико стотина младих, углавном, мушкараца се потом раставила у неколико мањих група и кренули центром града да шипкама разбијају аутомобиле и излоге, понекад узвикујући пароле против полиције, које су биле врло честе на антирасистичким протестима широм САД протеклих недеља.

Будући да је и претходних недеља било мањих изгреда, полиција је имала спремно око 100 полицајаца да одмах изађе на улице, али то није било довољно тако да је до јутра ангажовано око 300 полицајаца и из околних места па су нереди утихнули тек са свитањем зоре.

"Било је невероватних сцена које су ме оставиле затеченим. У 46 година моје полицијске каријере, овако нешто нисам видео", рекао је шеф полиције Штутгарта Франк Луц.

Међу ухапшенима Немци, Хрвати, Авганистанци...

Полиција је одбацила могућност било каквих политичких мотива за нереде, описујући прекршиоце као особе које иначе иду у дискотеке и клубове, који су сада затворени због пандемије корона вируса. И градоначелник Штутгарта Фриц Кун истиче да су неки од од изгредника били у алкохолисаном стању, али да је и неке подстакла "зависност од тога да ставе кратки филм на друштвене мреже".

Међутим, ови нереди су постали и те како политичка тема и то најмање из два разлога. Један је то што се већ неколико недеља у Немачкој расправља о томе да ли немачки полицајци, попут америчких, спроводе расно профилисање осумњичених и да ли у немачкој полицији има "латентног расизма" што су устврдили поједини лево оријентисани политичари.

Због тога су нереди у Штутгарту подстакли десничаре из Алтернативе за Немачку да устврде да иза свега стоје анархисти и крајњи левичари, док је таблоид Билд објавио да је међу ухапшенима, 12 страних држављана, 9 немачких и 3 немачка са мигрантским пореклом.

Како се сазнаје, међу њима има држављана Хрватске, Португалије, Авганистана и Сомалије. Ово пребројавање крвних зрнаца ухапшених само је довело до још оштрије политичке расправе у медијима, али и на друштвеним мрежама.

Министар полиције тужи новинарку

Други разлог за политичку дебату о нередима је то што је министар унутрашњих послова Хорст Зехофер најавио кривичну тужбу против новинарке левичарског дневног листа Тагесцајтунг, која је у колумни жестоко критиковала полицију и разматрала питање расформирања полиције. Према Зехоферовим речима, нереди у Штутгарту су пример зашто би требало стати на пут таквој реторици.

Новинарка је у колумни од пре недељу дана, користећи се терминологијом из америчког бунта против полицијског насиља, написала да је полиција "неспособна за рад", доводећи у питање у њено опстајање и сугеришући да им је место на депонији смећа те да ће се тамо "међу себи једнакима осећати најкомфорније".

Овај чланак је изазвао велику прашину у немачкој јавности тако да је главна и одговорна уредница Тагесцајтунга Барбара Јунге била принуђена да изда саопштење у којем жали због бројних притужби на чланак, који је описала као "сатиричан". Министар полиције у њему, пак, није видео сатиру већ разлог за кривичну пријаву.

"Мањак суздржавања у језику неминовно води мањку суздржавања у делима и ка испадима насиља, попут ових које смо видели у Штутгарту", рекао је Зехофер.

Оваква Зехоферова реакција је подстакла бројне медијске организације да га оптуже за гушење слободе штампе и слободе изражавања. Иако су многи немачки новинари на друштвеним мрежама стали у одбрану своје колегинице и слободе изражавања, поједини медији, попут Бадише цајтунга, насиље у Штутгарту су повезали са спорном колумном али и изјавама појединих политичара, који су указали да и немачка полиција није имуна на дискриминацију.

"Није случајно да су се нереди догодили у време када су полицајци на удару паушалних сумњи појединих политичара и изједначени са смећем у наводно сатиричном тексту. По среди је постепена промена дискурса, која долази са очигледном легитимизацијом насиља над стварима и представницима државног монопола над употребом силе", сматра коментатор Бадише цајтунга".

Имали ли "латентног расизма" у немачкој полицији

Нордвест цајтунг сматра да "изјаве, попут оне коју је дала шефица СПД-а Саскија Ескен која у вези да антирасистичким демонстрацијама у САД говорила о латентном расизму у немачкој полицији, непотребно додају уље на ватру, чак и ако напади на полицију у Штутгарту нису политички мотивисани".

"У једном друштвено изазовном времену у којем полицајци сваког дана морају да изигравају партибрејекере како би примењивали ограничења у контактима, гнев кључа све више", истиче овај лист и додаје томе не помаже ни "сулуда расправа о расформирању полиције".

С друге стране, либерални дневник Франкфуртер рундшау пише да нереди не могу да зачуде јер се дуго спрема "експлозивна мешавина" од "досада због пандемије, уз то егзистенцијалне кризе посебно за прекарно запослене (који немају стабилност запослења)" и уз све то "дуге топле ноћи, можда још дрога и алкохол".

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво