Очевидац напада у Редингу: Погледи су нам се срели и почео сам да бежим

Три особе су убијене, а три тешко рањене у нападу ножем, који се јуче догодио у парку у центру енглеског града Рединга. Током касног поподнева када се људи обично окупљају по парковима да би, социјално дистанцирани, вежбали, пикниковали или уживали у сунцу, младић, чији је идентитет и даље непознат, без повода је напао прву групу.

Становник Рединка Лоренс Ворт рекао је Би-Би-Сијевом радију да је троје људи убијено ножемпре него што су стигли да схвате шта се дешава. Нападач је затим кренуо да тражи нове жртве.

"Погледи су нам се срели и ја сам почео да бежим са особом са којом сам био у друштву. Када је схватио да нас неће стићи, окренуо се ка другој групи, која је првој била окренута леђима и није још увидела шта се дешава. Забио је нож у кичмени део врата једној особи пре него што су стигли да реагују и побегао", прича очевидац злочина Лоренс Ворт.

Осумњичени је ухапшен на месту злочина. Савладао га је полицајац, који га је, како сведоци тврде, рагби захватом, оборио на земљу.

Полицијски извори откривају да је двадесетпетогодишњи нападач пореклом из Либије и ра је раније осуђиван. Напад се за сада не третира као терористички, али министарство унутрашњих послова не искључује такву могућност.

Тро особе су хоспитализоване због задобијених рана.

Неколико сати после убиства, полиција, наоружана и опремљена штитовима, извршила је рацију на стамбену зграду у сиромашном предграђу овог града севернозападно од Лондона. Очевици наводе да се потом чуо гласан прасак.

Ограде демонстраната против расизма

Организација "Црни животи значе", која је у Редингу одржала протесте нешто пре напада, се ограђује.

Једна од организаторки протеста Нима Хасан је у видео-поруци путем Фејсбука истакла да је протест био "веома миран и да су организатори били у сталној вези са полицијом".

"Учесници протеста организације Црни животи значе су сви безбедни. Нико од нас није погођен. Разишли смо се пре него што се напад догодио", поручује Хима Хасан.

Осуде политичара

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је "у мислима са свима, који су погођени ужасавајућим инцидентом у Редингу".

"Захваљујем се свим хитним службама, које су похрлиле на место злочина", истиче Џонсон. 

Министарка унутрашњих послова Прити Пател твитује да "је извршен безумни напад на људе, који су уживали у суботњем дану са породицом и пријатељима". 

Лидер опозиционих лабуриста Кир Стармер напад ножем описује као "изузетно забрињавајући".

Нож најубојитији

Убиство ножем је једини тип злочина у порасту у Британији. Хладним оружјем у просеку се изврше два на сваких пет убистава.

Свака четврта жртва су мушкари старости између 18 и 24 године.

Четвртина жртава су црнци. Ова врста најтежег злочина у сталном је порасту у последњих пет година.

Највећи број оваквих убистава забележен је 2018. године када је на тај начин животе изгубило 285 људи што је највиша бројка од 1946. године.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара