Нереди на протестима у Лондону и Паризу, Черчила даскама чувају од демонстраната

Широм Велике Британије одржавају се антирасистички протести, а сукоба је било у Лондону, где су контра демонстранти изашли да бране споменике повезане с колонијалном историјом земље. Полиција је бацила сузавац на демонстранте у центру Париза, где су се хиљаде људи окупиле протестујући против расизма и полицијског насиља.

Статуе историјских личности, међу којима је и Винстон Черчил, кога су демонстранти раније прогласили за расисту, обложене су даскама, како би се заштитиле од евентуалне штете.

На Трафалгар скверу полиција је раздвојила две групе од по стотинак људи, од којих је једна узвикивала: "Животи црнаца су важни", а друга расистичке пароле, преноси Ројтерс.

Поједини демонстранти су бацали флаше и конзерве и испаљивали пиротехничка средства, а на улицама је полиција за сузбијање нереда.

Полиција је саопштила да су поједини људи на протест понели оружје.

На Тргу парламента и око њега стотине људи у фудбалским дресовима узвикивале су "Енглеска, Енглеска" и окружиле војне ветеране који чувају војни споменик Кенотаф.

Протести широм света избили су после смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијског привођења 25. маја.

У Великој Британији се води жучна дебата о споменицима личностима из колонијалне историје, посебно од када је статуа трговца робљем Едварада Колстона прошлог викенада срушена у луци Бристол.

Градске власти Бристола су извукле из реке Ејвон споменик трговца робовима из 17. века Едварда Колстона, који су учесници демонстрација против расизма срушили и бацили у воду.

Током протеста у недељу 7.јуна у Бристолу поводом полицијске бруталности, демонстранти су са постоља ишчупали споменик трговцу робовима Едварду Kолстону вукли га улицама, да би га на крају бацили у реку Ејвон.

Градоначелник Лондона Садик Кан поручио је раније суграђанима да током данашњег дана не долазе у центар града, где је могућа конфронтација између демонстраната који протестују против расизма и екстремно десничарских група, преноси Би-Би-Си.

Он је такође упозорио грађанство да се не придружује демонстрацијама током пандемије корона вируса јер, како је рекао, постоје докази да су неки људи који су присуствовали демонстрацијама у САД услед тога заражени тим вирусом. 

Полиција бацила сузавац на демонстранте у Паризу

Полиција је бацила сузавац на демонстранте у центру Париза, где су се хиљаде људи окупиле протестујући против расизма и полицијског насиља.

Неколико канистера са сузавцем било је постављено, а гомила се мирно удаљила, преноси Ројтерс.

Протест у Паризу предводиле су присталице Адама Траореа, 24-годишњег црнца који је умро у притвору 2016. године под околностима које и даље нису разјашњење, а чији је случај поново покренуло убиство Афроамериканца Џорџа Флојда у САД.

Траорева смрт сматра се једним од најважнијих случајева наводне полицијске бруталности у Француској, пише АП.

 

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара