Иницијатива да се сузбије десничарски екстремизам код немачких специјалаца

Извештаји о екстремној десници код специјалаца Бундесвера у медијима нису реткост. Сада је напокон покренута иницијатива да се том тренду успешно стане на крај.

Похвале за Специјалне јединице Бундесвера (КСК) ретко се чују у јавности. Но то не мора само по себи бити нешто лоше. За елитну јединицу која делује у потпуној тајности је и боље да се о њој не зна превише.

Међутим, у јавност понекад доспеју неке акције КСК, као 2012. када су припадници ових јединица у Авганистану ухапсили једног вођу талибана.

Чак је и Омид Нурипур, посланик Зелених, који иначе баш и нису познати по томе да воле војску, у тадашњем разговору за DW имао речи хвале за ову акцију.

Он је међутим и критиковао и тајност КСК према Бундестагу. Бундесвер, у чијем саставу делује КСК је на крају крајева једна парламентарна војска.

И ових дана се посланици, посебно војни стручњаци међу њима, опет питају шта се то догађа са КСК.

Наиме у јавност су доспеле информације о томе како један официр КСК "припада круговима" тзв. Идентитетског покрета, екстремно десне групе која велича припадност европском културном кругу и то првенствено кроз изолацију наспрам других култура, пре свега исламске.

Ову организацију Уред за заштиту уставног поретка третира као десно екстремну.

Официр је у међувремену суспендован.

Тај исти официр је већ једном био у центру пажње парламентараца након оптужби да је учествовао у мучењу једног, како се касније показало, недужног затвореника америчког логора Гвантанамо.

Двадесет сумњивих случајева

Тада је против њега вођена истрага, али је обустављена без резултата.

Но овај пут би кокетирање с екстремном десницом могло да га дефинитивно кошта каријере.

Јер у међувремену Бундесевер води политику "нулте толеранције" када се ради о десном екстремизму.

Председник Немачке војне обавештајне службе (МАД) Кристоф Грам говори о 20 случајева унутар КСК код којих постоји сумња у повезаност с радикалном десницом.

У поређењу с остатком Бундесвера - ради се о двадесет пута већој концентрацији могућих случајева.

Да Немачка има проблем с политичком оријентацијом својих специјалаца, потврдио је нико други него сам заповедник КСК, бригадни генерал Маркус Крајтмајр који је у једном отвореном писму позвао све симпатизере деснице у редовима специјалаца да сами напусте службу.

Повод је било хапшење једног специјалца који је на свом приватном поседу гомилао оружје, експлозив и муницију. То је за Крајтмајра била кап која је прелила чашу.

Део заплењеног оружја је потицао из залиха Бундесвера. Истрага је у току.

Проблем с елитом

Тешко погођена елитна јединица би требало да буде испитана "до детаља".

У радној групи која се бави слчајевима екстремног десничарења се налазе представници министарства одбране, сам заповедник Крајтмајр и нова повереница Бундестага за Бундесвер, социјалдемократска политичарка Ева Хегл.

Министарка одбране и председница ЦДУ Анегрет Крамп Каренбауер жели и законске промене које би омогућиле брже отпуштање војника у случају откривања екстремно десних светоназора.

"Ко на овај начин наштети угледу Бундесвера не сме остати члан војске", рекла је Крамп Каренбауер која је још прошле године покренула службу за откривање екстремиста у редовима Бундесвера. Притом се КСК налази у центру пажње ове службе.

Да КСК посебно угрожен када је десни екстремизам у питању признала је и сама немачка влада.

У одговору на парламентарни упит Либералне странке Немачке (ФДП) се испрва о КСК говори као о "поносу" Бундесвера.

Но истовремено се признаје како "непожељни унутрашњи развој догађаја" није одмах препознат у мери у којој би то био случај да се не ради о "мање сензибилном и мање изолованом" делу Бундесвера.

Тајна војска се мора припремити на нова времена

Другим речима, екстремисти су у КСК били боље скривени него у осталим деловима Бундесвера, зато што овај део оружаних снага делује и много тајније, нека врста тајне војске.

То је додуше опасно за непријатеља, али и за сопствену земљу како се показало.

Време игнорисања проблема је прошло.

Министарство одбране је најавило да ће до јула дефинисати мере које би требало да спрече појаву екстремног десничарења унутар КСК. Циљ: брже, енергичније и трајније препознавање и деловање.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво