Затворена истрага за убиство Улофа Палмеа

Шведско тужилаштво саопштило је да је премијера Улофа Палмеа 1986. године убио Стиг Енстром, који је у међувремену починио самоубиство, због чега се вишедеценијска истрага затвара.

Тужилац Кристер Петерсон рекао је на конференцији за новинаре да је графички дизајнер Стиг Енгстром убио Палмеа.

"Пошто је Енгстром мртав, не могу да подигнем оптужницу против њега, па сам одлучио да затворим истрагу", додао је Петерсон. 

Енгстром се убио 2000. године, преноси АП.

Улоф Палме је убијен 28. фебруара 1986. године.

Враћајући се кући пешице из биоскопа са својом супругом Лизбет, Палме је убијен у центру Стокхолма хицима из пиштоља са леђа из непосредне близине.

Више од десет сведока видело је како високи мушкарац пуца на премијера и бежи са лица места.

Сам Енстром је на вече убиства радио у седишту фирме у близини места убиства.

Био је један од првих на месту убиства и на кратко се сматрао могућим осумњиченим.

Лагао је о тренуцима после убиства, чак је тврдио да је покушао да спаси Палмеа, а разговарао је и са његовом супругом Лисбет, наводи АП.

Убрзо након убиства шведским медијима је испричао детаљну причу о својој улози у догађајима и критиковао полицију. Тврдио је да су сведоци који су описали убицу у ствари описивали њега, који је са полицијом трчао за убицом.

Испитане хиљаде, осумњичено 100 људи

Полиција је након тога окарактерисала Енгстрома као непоузданог и недоследног сведока и више за њу није био особа од интереса.

У истрази је испитано на хиљаде људи, а било је осумњичено више од 100. Осуђен је један ситни криминалац, али је пресуда касније поништена.

Како наводи Би-Би-Си, Енгстрома је као осумњиченог идентификовао прво новинар Томас Петерсон и полиција је почела да истражује Енстрома 18 година после његове смрти.

Нерешен случај убиства премијера пратиле су теорије завере почев тога да се ради о страној интервенцији, да су убиство починили десничари у шведској политици или убица који је деловао самостално.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво