Уклоњена статуа трговца робљем у Лондону, Садик Кан под притиском

Статуа Роберта Милигана, познатог британског трговца робљем из 18. века, уклоњена је синоћ испред Лондонског музеја пошто су антирасистички протести отворили дебату о односу Британије према империјалистичкој прошлости.

Смрт Џорџа Флојда довела је до протеста широм Сједињених Америчких Држава, али и света. У Британији је један од захтева грађана који излазе на улице протестујући против расизма и да се уклоне статуе које величају колонијалисте.

Тако је уклоњена статуа Роберта Милигана, а у Оксфорду траже да се уклони и статуа империјалисте Сесила Роудса. У Бристолу је претходно срушена и бачена у реку Ејвон статуа Едварда Колстона, такође трговца робљем.

Роберт Милиган (1746-1809) је био шкотски трговац робљем, а имао је значајну улогу у ширењу британског утицаја у Индији. У тренутку смрти је поседовао 526 робова, који су радили на његовој плантажи шећерне репе. 

Под притиском јавности, градоначелник Лондона Садик Кан рекао је да ће преиспитати све постојеће статуе које величају колонијалисте, и називе улица широм британске престонице.

Да подсетимо, статуа краља Леополда Другог у белгијском граду Антверпену је запаљена током протеста због убиства Флојда, а потом уклоњена ради могуће обнове.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара