Настављени протести у САД, у Минеаполису се распушта локална полиција

И протекле ноћи протести у више америчких и европских градова због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда. Демонстрације су биле углавном мирне и ненасилне. У Минеаполису, где је убијен Џорџ Флојд, градско веће донело је одлуку о расформирању локалне полиције после оптужби за расизам. Уместо тога биће успостављен, како је речено, нови модел јавне безбедности. Председник Доналд Трамп наредио је припадницима Националне гарде да почну да се повлаче из Вашингтона.

Одлука градског већа Минеаполиса прочитана је јавно, пред више стотина демонстраната. Чланица већа рекла је да је у Минеаполису али и широм Америке постало јасно да постојећи систем организовања полиције и јавне безбедности не чини заједнице сигурним и да су се досадашње реформе показале неуспешним.

Део новца којим се финансирала полиција биће преусмерен на стратегије од којих корист има цела заједница. За одлуку је гласало 9 од 13 чланова Савета. Против је био и градоначелник Џејкоб Фреј. И у Њујорку је градоначелник Бил де Блазио рекао да ће након масовних антирасних протеста полиција бити реформисана.

"Фокусирани смо на то да припадници полиције помажу младим људима и решавају њихове бриге, да се проблеми решавају у корену а не њихове последице. Наша одлука је да новац који је користила полиција сада иде у социјалне службе а планови ће бити прецизирани наредних недеља", навео је градоначелник Њујорка Бил де Блазио.

Истовремено улични протести су настављени у више америчких градова а готово фестивалска атмосфера на већини скупова је супротна од сцена сукоба, пљачки и вандализма пре недељу дана. Испред Беле куће је постављена нова заштитна ограда а демонстранти су је украсили натписима, "Животи црнаца су важни" и "Нема правде, нема мира".

Демонстрирало се и у европским градовима против расизма и полицијске бруталности, а у знак подршке покрету "Животи црнаца су важни". Испред америчке амбасаде у Лондону више десетина хиљада људи и сукоб са снагама реда. На једном од транспарената је писало "И Велика Британије је крива".

У центру Бриселу је полиција сузавцем и воденим топовима растеривала демонстрантета. Више демонстраната је ухапшено. Демонстрирало се и у градовима Азије и Латинске Америке.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво