Протести у САД и даље трају, демонстранти из свих крајева дошли у Вашингтон

Демонстранти пристигли из свих крајева САД слили су се у централне улице Вашингтона. Протести и у осталим градовима у САД.

Дванаестог дана демонстрација хиљаде људи се окупило у близини Беле куће како би протествовало због смрти Џорџа Флојда.

Демонстранти су дошли из свих свих крајева САД на скуп против расизма и полицијске бруталности, а најављено је да ће бити највећи после низа протеста одржаним у градовима широм земље.

Назаобилазне су пароле и транспаренти, а власти су поставиле војна возила и камионе за смеће како би одвојили демонстранте од улица у којима се саобраћај још одвија.

Људису дошли из Питсбурга, Балтимора а на улицама а међу њима су се нашли и стденти.

"Ово је демонстрација онога што смо научили у учионици", каже Ив Бревер која је недавно магистрирала право.

Професор Фил Ли је одлучио да са троје деце дође на протесте јер, како каже, вредности које жели да научи децу су "правда и једнака заштита пред законом за све чланове друштва."

На путу ка 19. улици која води до Беле куће а коју је градоначелница Вашингтона у петак преименовала у улицу "Црни животи су битни", демонстранти су застали и клечали четри минута одајући и на тај начин пошту Џорџу Флојду.

Када су демонстранти, који су се окупили код Линколновог меморијалног центра, стигли надомак Беле куће, гужва је постала већ превелика да би се сви нашли на платоу па су се они раширили околним улицама заузимајући бар још два блока.

Да се не би стварале гужве организатори су повели колоне у марш околним улицама. 

Демонстранти су се окупили и у другим градовима. Си-Ен-Ен јавља да се у Чикагу окупило најамње 5.000 људи. 

У Финиксу је шефица полиције Џери Вилијамс марширала заједно са демонтрантима. Рекла им је да полициај слуша њихове захтеве. 

Градоначелник Сијетла Џери Друкан је апеловао на демонстранте да се тестирају на коронавирус.  

За викенд су најављени и протести у градовима широм света од Аустралије до Европе. У Синднеју и Лондону одржани су масони протести упркос забрани окупљања због коронавируса.

У Лондону је дошло и до нереда у централним улицама у близини резиденције британског премијера.