Путин одобрио нову доктрину - у којим ситуацијама је Русија спремна да употреби нуклеарно оружје

Руски председник Владимир Путин одобрио је нову државну доктрину о употреби нуклеарног оружја, која подразумева да ће Русија бити спремна да употреби нуклеарно наоружање или друга војна средства масовног уништења уколико се слично наоружање буде користило против ње или њених савезника.

Употреба нуклеарног наоружања је предвиђена и уколико се Русија суочи са не-нуклеарном агресијом која представља претњу по државу или удар на руске одбрамбене нуклеарне капацитете, известила је данас агенција Тaс.

Владимир Путин је потписао декрет којим се одобрава примена нове државне доктрине о употреби војних нуклеарних капацитета Русије.

У документу се наводи да руски председник сме, уколико је то неопходно, да информише војску, политичко руководство других земаља или међународне организације о спремности да употреби нуклеарно наоружање, о одлуци да ће употребити то исто наоружање, као и о чињеници да је нуклеарно наоружање већ употребљено.

"Државна политика о употребу нуклеарног наоружања је дефанзивна с циљем да се у приправности држе нуклеарни потенцијали на нивоу који ће обезбедити нуклеарно одвраћање и гарантовати државни суверенитет и територијални интегритет Русије", наводи се у декрету.

"На агресију одговара тоталитет руских војних капацитета, у које спада и нуклеарно наоружање", прецизира се у документу и указује да сваки потенцијални непријатељ мора бити у неизвесности о јачини, времену и месту могућих руских нуклеарних удара.