Да ли ће турски ТФ-икс постати конкуренција руском Су-57

Поруџбине руске војне опреме од стране Турске процењују се на око милијарду долара, изјавио је у интервјуу турској телевизији "Екотурк" шеф савезне службе Русије за војнотехнолошку сарадњу Дмитриј Шугајев.

Дмитриј Шугајев је рекао да наруџбине руске војне опреме од стране Турске износе укупно милијарду долара и додао да постоји чврста основа и добар потенцијал за даљи стални напредак у развоју и сарадњи у војној сфери, преноси агенција Тас.

Септембра 2017, Русија је потписала уговор са Турском за испоруку система за противваздушну одбрану С-400 вредног 2,5 милијарди долара, прве испоруке су почеле 12. јула.

Августа 2019, турска делегација коју је предводио председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прегледао је на међународном ваздухопловном сајму МАКС-2019 у Жуковском, близу Москве, руске борбене авионе "сухој 35" и "сухој 57".

Садашњи партнери, будући конкуренти 

Иако је Турска наручила војну опрему од Русије, Дмитриј Шугајев каже да би руски авиони "сухој 57" и турски "TФ-икс" пете генерације могли постати потенцијални конкуренти ако изађу на светско тржиште оружја.

У новембру 2017. године, тадашњи министар одбране Турске рекао је да су бројне државе, укључујући и Уједињено Краљевство, укључене у пројекат стварања турског борбеног авиона пете генерације, а да је пројекат осмишљен тако да Турска у будућности не буде зависна од једне државе или компаније.

"Не можемо искључити могућност да наши турски партнери у будућности, када креирају свој борбени авион, постану конкуренција нашем 'сухоју'. То је нормална ствар. Увек смо спремни за здраву конкуренцију и фер такмичење", истакао је Шугајев. 

Турска компанија "Аероспејс индустрис" представила је прошле године свој најновији модел ловца пете генерације – TФ-икс. Реч је о борбеном авиону са два мотора, који подсећа на Ф-35, али са уским трупом и ширим распоном крила.

Су-57 (ПАК ФА) је програм руског ловца пете генерације. Његова основна намена је ловац-пресретач. Смањене је уочљивости, што треба да му омогући непримећеност од противничких радара и других сензора. Могућност летења надзвучном брзином, у режиму рада мотора без допунског сагоревања, представља велику предност у борби за превласт у ваздушном простору.