Спаљена полицијска станица у Минеаполису, Трамп прети демонстрантима

Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће извести војску на улице, недуго пошто су демонстранти у Минеаполису пробили ограду и запалили полицијску станицу у том граду. После Косова и БиХ, Национална гарда Минесоте заводи ред и у Минеаполису.

Спаљена полицијска станица у Минеаполису, Трамп прети демонстрантима Спаљена полицијска станица у Минеаполису, Трамп прети демонстрантима

Полицајци у Минеаполису побегли су из станице пошто су демонстранти пробили заштитну ограду и полупали прозоре трећег дана расних нереда изазваних убиством црнца Џорџа Флојда, кога су четворица белих полицајаца угушила током хапшења.

Демонстранти, који су носили транспаренте на којима је писало "Нема правде, нема мира", запалили су полицијску станицу, што представља кулминацију тродневних нереда током којих је у Минеаполису страдало неколико великих тржних центара и стамбено насеље.

Док су ватрогасци гасили пожаре, амерички председник Доналд Трамп оптужио је градоначелника Џејкоба Фреја да је "левичарски слабић" и запретио да ће послати војску да успостави ред у том граду.

Полицијска станица је нестала у пламену недуго пошто су представници тужилаштва саопштили да још увек нису начисто да ли ће бити подигнута оптужница против полицајца који је коленом угушио Џорџа Флојда.

"Нема правде, нема мира", парола је, како јавља локални Стар трибјун, која је настала као израз одлучности демонстраната да не прекидају насилне протесте све док четворица полицајаца не буду изведени пред лице правде.

Полицајци су у претходних неколико дана непрестано били на мети учесника протеста, који су их гађали петардама и флашама.

Полиција је у неколико наврата на демонстранте испаљивала патроне сузавца и гумене метке, а протести су се у последња 24 часа проширили и на Њујорк, Денвер, Феникс и Коламбус.

Да ствар у Минеаполису буде компликованија, ватрогасцима је требало прилично дуго да дођу на место пожара, страхујући за сопствену безбедност.

У покушају да поврате контролу над градом, власти државе Минесоте су у Минеаполис упутиле око 500 припадника Националне гарде, чији су припадници током последње деценије боравили у БиХ и на Косову.

За сада, међутим, нема извештаја о броју повређених у нередима, осим што је полиција у ноћи између среде и четвртка, недалеко од места на којем су избили нереди, пронашла мушкарца рањеног у ногу.

Ватрогасци су били ангажовани на гашењу неколико десетина пожара у којима је у мањој или већој мери уништено 170 продавница.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво