Мадуро – Трамп 3:2, танкери одустали од пута ка Венецуели

Администрација Доналда Трампа зауставила је два танкера који су превозили иранску нафту ка Венецуели, пошто су претходно три брода, ипак, успела да доплове до венецуеланских лука.

Два танкера која плове под либеријском заставом одустала су од упловљавања у венецуеланске луке, након што су амерички званичници запретили оштрим санкцијама, јавља Фокс њуз, позивајући се на изворе из Стејт департмента.

Фокс њуз јавља да су власници ова два брода Грци.

Први од најављених пет танкера упловио је у венецуеланску луку у недељу, након чега је влада Николаса Мадура објавила да су још два брода "пробила" америчку блокаду, иако је морнарица САД саопштила да неће силом спречавати испоруке.

Американци су протестовали због извоза иранске нафте Венецуели, пошто су обе државе обухваћене казненим мерама које је увела администрација Доналда Трампа.

Дан пре доласка танкера, венецуеланске власти су на обалу упутиле противваздушне ракетне системе, а председник Николас Мадуро се састао са командантима оружаних снага, најављујући вежбу противваздушних снага на обали Атлантског океана.

Техеран и Каракас су оштро упозорили Сједињене Америчке Државе да ће одговорити на било какав покушај спречавања танкера да искрцају нафту у Венецуели. Администрација Доналда Трампа и Мадуров ривал Хуан Гваидо тврде да је товар плаћен "крвавим златом".

Последњих седмица, Американци су појачали морнаричке снаге у Карипском мору, наводећи да је то резултат ширења акција против нарко-картела.

Иако је Вашингтон одбацио било какву везу са недавним искрцавањем тридесетак наоружаних особа на венецуеланску обалу, односи две државе су већ годинама на ивици конфликта, пре свега јер Вашингтон здушно подржава паралелну владу Хуана Гваида.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи