Искорењивање сиромаштва и закон о безбедности Хонгконга главне теме Свекинеског народног конгреса

Треће заседање 13. сазива Свекинеског народног конгреса завршено је у Пекингу. У фокусу кинеског парламента било је обећање владе да ће, упркос утицају коронавируса, до краја године искоренити апсолутно сиромаштво, али и усвојити закон о безбедности Хонгконга који Запад оштро критикује.

Скоро 3.000 делегата из читаве Кине на седници највишег кинеског законодавног тела усвојило је радне извештаје владе и других државних органа, као и први кинески Грађански законик.

На седници је подржан и нацрт безбедносног закона за Хонгконг, који ће омогућити влади у Пекингу да у том специјалном административном региону успоставља агенције које би могле да учествују у спровођењу реда и безбедности. Законом се такође криминализују сепаратизам и поткопавање моћи и ауторитета централне владе у Пекингу, као и мешање страних снага у Хонгконгу.

Предложени пропис изазвао је критике влада западних земаља, а становници Хонгконга изашли су на улице, тврдећи да тај акт означава крај аутономије Хонгконга.

Пекинг, међутим, тврди да је закон неопходан како би се осигурала национална безбедност и стабилност, и како би се зауставило растуће насиље у Хонгконгу. Нацрт закона сада иде на дораду пред највише кинеско руководство, односно Стални комитет Свекинеског народног конгреса.

На заседању Свекинеског народног конгреса усвојени су и економски и друштвени развојни планови, али први пут није одређен циљани економски раст, због утицаја епидемије коронавируса на привреду.

Управо због епидемије, заседање Свекинеског народног конгреса, које се обично одржава у марту, ове године је било одложено за мај.

Иначе, ситуација са коронавирусом у Кини је стабилна, будући да се не бележи већи број заражених и није било умрлих више од 40 дана, мада су и даље на снази бројне мере превенције и контроле.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво