Си: Развој приватног сектора, без повратка у планску економију

Приватни сектор у Kини развио се упркос многим тешкоћама, а то је остварено захваљујући предностима социјализма са кинеским карактеристикама, изјавио кинески председник Си Ђинпинг.

Си је на састанку са политичким саветницима из економских кругова који су учествовали на Трећем заседању 13. Свекинеског народног политичког консултативног савета, рекао да тржиште мора да игра одлучујућу улогу у расподели ресурса, а истовремено влада мора да боље игра своју улогу, преноси Међународни кинески радио.

"Приметили смо из пракси реформи да не смемо да се вратимо на пут планске економије. Потрудимо се да боље комбинујемо улогу тржишта и улогу владе," рекао је Си који је и генерални секретар Централног комитета Kомунистичке партије Kине.

Кинески председник је истакао да, упркос расту протекционизма у свету, Kина инсистира на мултилатерализму и демократизацији међународних односа, да одлучно унапређује економску глобализацију ка правцу отварања, инклузивности, равнотеже и сарадње од заједничких интереса.