Нарко-подморница пресретнута на Пацифику, пронађена 1,5 тона кокаина

Све до априла, амерички ратни бродови нису често биле укључени у пресретање подморница које превозе наркотике на отвореном мору. Иинсистирањем на борби против трговине наркотицима, Трампова администрација је то променила, у шта се уверила и посада једне нарко-подморнице 14. маја.

Упркос својственој непомичности, подморницу је приметио војни авион "посејдон П-8", да би га америчка обалска стража на разарачу "Ју-Ес-Ес Пинкни", уз помоћ хеликоптера и брзих чамаца пресрео. 

Ово је први пријављени напад на подморницу која превози наркотике откако је Доналд Трамп у априлу најавио појачану борбу против трговине наркотицима.

У подморници је пронађено скоро 1,5 тона кокаина, или 1.400 појединачних "циглица" од по килограм, повезаних у бале од 20 таквих пакета.

Вредност дроге је процењена на око 23 милиона долара. Ова количина терета је типична за нарко-подморнице, иако је било и случајева када су превожене и много веће количине.

Као и већина нарко-подморница, ни ова није подморница у правом смислу јер не плови потпуно под водом већ представља шиљасто пловило ниског профила којем само мали део вири изнад воде, што га чини тешко уочљивим голим оком.