"Отказали су ми мотори, мејдеј, мејдеј, мејдеј" – како је пао пакистански авион

Пилот компаније "Пакистан интернешнал ерлајнс" је у последњим тренуцима разговора с контролом лета рекао да су му отказала оба мотора. Затим се чуло: "Мејдеј, мејдеј, мејдеј" (позив у помоћ). Веза је изгубљена а неколико тренутака касније је авион, који је полетео из Лахореа, пао недалеко од аеродрома у Карачију.

Званичник пакистанске компаније је рекао да је пилот у разговору с контролом лета говорио о техничким проблемима, укључујући отказивање оба мотора.

У запису развовора се потврђују проблеми с моторима. Онда је обавештен да су обе писте слободне за слетање, након чега је изгубљен контак с летелицом.

Неколико момената касније, авион се срушио у насељени део у Карачију, покушавајући да слети на међународни аеродром у том граду. Према изворима, летелица је пала око четири километра од аеродрома.

На снимцима са места несреће виде се делови авиона и тешко оштећени објекти.

Још увек није познат тачан број погинулих и преживелих, али први извештаји говоре да је настрадало најмање 57 особа, а да су преживеле најмање две. Ипак, страхује се да је број мртвих много већи.

Званичник панистанске компаније је рекао за Dunya News да се прикупљају информације. Према његовим речима, у авиону је било 99 путника и шест чланова посаде, мада извештаји неких других медија говоре да је путовао 91 путник са осам чланова посаде.

Капацитет авиона смањен због пандемије 

Срушио се авион "ербас 320" који може да превезе око 180 путника. Капацитет је смањен због мера физичке раздаљине.

Удес се догодио само неколико дана пошто су у Пакистану дозвољени комерцијални летови који су били забрањени због пандемије. 

Dunya News је објавио и комплетан списак путника, наводећи да је у авиону био 51 мушкарац, 31 жена и деветоро деце. Међу путницима су били ТВ новинар Ансар Накви и познати модел Зара Абид. 

Према речима сведока, авион је прво ударио у једну кућу. Не зна се има ли жртава на земљи. Спасиоци су пронашли црну кутију која је предата истражним органима.

Пакистански премијер Имран Кан је рекао да је шокиран и обећао је хитну истрагу.  

Каква је безбедност летења у Пакистану 

Када је реч о авионским несрећама у Пакистану, забележене су три велике у последњих десетак година. Авион компаније "Ерблу" срушио се код Исламабада и том приликом су побинуле 152 особе. То је најгора несрећа у историји Пакистана. 

"Боинг 737-200" компаније "Боџа Ер" срушио се 2012. године у Равалпиндију, а погинуо је 121 путник и шест чланова посаде.  

Авион "Пакистан интернешнал ерлјанса" се запалио док је путовао ка Исламабаду. Том приликом настрадало је 47 особа.