Америка напушта споразум о отвореном небу, Трамп криви Русију

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да САД напуштају Споразум о отвореном небу о чему ће у петак обавестити званичнике власти у Москви. Њујорк тајмс наводи да је Трампа посебно разгневио прелет руских извиђачких авиона изнад његовог терена за голф у Њу Џерсију 2017. године.

Одлука америчког председника уследила је после серије оптужби на рачун Русије, чије власти, наводно, не дозвољавају прелет авионима изнад места на којем се налазе балистички пројектили у чијем је домету већина европских држава.

Друга замерка Американаца односи се на забрану прелета изнад делова Русије у којима се одржавају веће војне вежбе, што званичници у Вашингтону сматрају за кршење Споразума о отвореном небу.

Ипак, Њујорк тајмс наводи да је одустајање од овог споразума само припрема за напуштање много значајнијег договора - новог СТАРТА, којим су Русија и САД лимитиране на 1.500 пројектила са нуклеарним бојевим главама.

Трампова администрација сматра да се споразуму, који истиче у фебруару, мора прикључити и Кина.

Споразум о отвореном небу потписан је пре три деценије и смишљен је као фактор подизања међусобног поверења, пошто се земље могу директно уверити да друга страна не припрема војне акције.

"Дошло је време када се мора рећи - доста", рекао је Трампов специјални изасланик за контролу наоружања Маршал Билингсли, додајући да САД не могу учествовати у спровођењу споразума који Русије "непрестано крши".

Њујорк тајмс наводи да је Трампа посебно разгневио прелет руских извиђачких авиона изнад његовог терена за голф у Њу Џерсију 2017. године.

Под Трамповом администрацијом, САД су се повукле из нуклеарног споразума са Ираном и споразума о балистичким пројектилима средњег домета.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво