У Либији настављени жестоки сукоби упркос пандемији

На више фронтова у Либији данас је било интензивних сукоба после жестоког бомбардовања Триполија током прошле ноћи, а непрекидне борбе представљају претњу за напоре чији је циљ обуздавање пандемије коронавируса.

После релативног затишја протеклих неколико седмица, озбиљни ратни сукоби настављени су ове седмице, упркос позивима међународне заједнице на смиривање како би расцепканом и преоптерећеном здравственом систему Либије било омогућено да се припреми за пандемију.

Либија је у понедељак потврдила свој први случај Kовида-19, а реч је о држављанину те земље који се недавно вратио из иностранства, преноси Ројтерс, подсећајући да је после дугогодишње нестабилности и насиља здравствена инфраструктура у Либији великим делом разрушена и да многи лекари и медицинске сестре нису примили зараде од децембра.

Скоро годину дана Либијска национална армија, којом командује Калифа Хафтар, врши нападе на Триполи у намери да освоји престоницу земље, у којој је седиште међународно признате владе националног јединства.