Велика Британија и коронавирус: ђак препродавао дезинфекциони гел да би купио кебаб

У Уједињеном Краљевству до сада забележно 590 случајева коронавируса, премијер Борис Џонсон рекао да је у питању најгора криза јавног здравља у последњој генерацији. Научници критикују мере владе као преслабе и закаснеле, а део аналитичара их објашњава настојањем "Даунинг стрита" да не оштети привреду, у осетљивом економском тренутку после Брегзита.

Епидемија коронавируса у Великој Британији званично је прешла из стања зауздавања у стање одлагања најгорег. Најгоре тек предстоји, упозорава главни научни саветник британске владе Патрик Валанс.

"Тако изгледа епидемија. Прилично дуго смо на самом почетку када се не догађа много тога. У тој фази смо највероватније и у овом тренутку. До сада је у Уједињеном Краљевству забележно 590 случајева. Више од двадесет пацијената је на интензивној нези. Када све то прерачунате, испада да је много вероватније да је у овом тренутку заражено између пет и десет хиљада људи", каже Валас.

Влада у Лондону процењује да епидемија у Уједињеном Краљевству каска за оном у Италији за између четири и шест недеља.

То је последица природе саме болести, која дуго тиња, а онда вас, како каже Конор Рид, британски становник кинеског града Вухана, удари као брзи воз.

"У мом случају, симптоми су прошли кроз три фазе. Прво сам био прехлађен што је нешто сасвим уобичајено и што свако прође. Онда ми је било боље, а затим се погоршало. Назеб је прерастао у грип. Био је то најгори грип који сам икада имао. После грипа ми је опет било боље, а онда сам добио запаљење плућа. Тада сам хоспитализован. Осећао сам се као да дишем кроз папирну кесу и да ми нешто не да да дишем", објашњава Рид.

Рано за драстичне мере 

Научни саветници британске владе истичу да је веома важно благовремено а не превремено мењати однос према епидемији. Тврде да је рано за драстичне мере као што је затварање школа и забрану јавних окупљања.

Њихове шкотске колеге не слажу се до краја са том оценом, те ће у том делу земље сви скупови више од петсто грађана бити под полицијским надзором уз обавезно присуство хитне помоћи.

У осталом делу земље, препорука власти је да свако ко осећа било какве симптоме коронавируса треба неодложно да се повуче у самоизолацију у трајању од најмање недељу дана.

Грађанима старијим од седамдесет година који су хронични болесници не препоручује се одлазак на крстарење, а школама екскурзије у иностранство.

Премијер Борис Џонсон истакао је у обраћању нацији да ће се препоруке мењати током епидемије.

"Реч је о најгорој кризи јавног здравља у последњој генерацији. Неки ову болест пореде са сезонским грипом. Нажалост, то није тачно. Захваљујући недовољном имунитету, ова болест је много опаснија и брже се шири. Морам да будем искрен са британском јавношћу – бројне породице, веома велики број њих, изгубиће пре времена своје највољеније", истакао је Џонсон.

За сада је то случај са само десет породица у Великој Британији.

Телефони заузети, грађани преусмерени на интернет портал 

Ако погледате медије, у очи ће вам пасти бројни савети о томе како да се понашате, ставите у кућни карантин или заштитите на јавним местима.

Највећу пажњу друштвених мрежа изазвао је дечак из Лидса, који је другим ђацима продавао дезинфекционо средство за руке по цени од 50 пенија по дози. Изјавио је да је намеравао да сакупи за кебаб, који кошта девет фунти. Његову мајку још више је разљутио дечаков отац, који је сину рекао да је одушевљен што мали има "предузетнички дух".

Ако изађете на улицу, уђете у аутобус или метро, све је на први поглед нормално. Тек понеко носи маску на лицу. Међутим, сваким даном маске су све уочљивије, а гужве у јавном превозу све мање.

Министарство здравља више не саветује грађанима да, ако примете неки од симптома, позову посебно установљену службу. Број позива је тренутно толики да су грађани преусмерени на интернет портал.

Бројни научници критикују мере владе као преслабе и закаснеле. Део аналитичара то објашњава настојањем "Даунинг стрита" да не оштети привреду, а пре свега лондонски Сити, у осетљивом економском тренутку после Брегзита.

Енглеска централна банка спустила је каматне стопе за пола процента на 0,25 одсто, а нови буџет владе предвиђа чак 15 милијарди фунти за сузбијање економских последица пандемије коронавируса.

У овом тренутку све изгледа не као затишје пред буру већ као затишје пред ураган.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво