Француски министар културе оболео од коронавируса, још два европска државника у самоизолацији

Све је више заражених коронавирусом у Европи, а међу њима има и високих државних званичника. Неки од њих су у добровољној самоизолацији.

Француски министар културе Франк Ристер (46) оболео је од коронавируса, али се осећа добро, изјавио је извор из Министарства културе.

Ристер, који је недавно посетио француски Парламент, открио је да је тамо био у контакту са три заражене особе, због чега се тестирао и испоставило се да је оболео, преноси Ројтерс.

Ристер се неколико дана није састао са француским председником Емануелом Макроном, који је данас са супругом прошетао Јелисејским пољима, како би заједно послали поруку да треба имати поверења у француску економију коју потреса криза због епидемије коронавируса.

Зехофер у кућном карантину 

У Немачкој опрез због коронавируса. Након што је један од учесника састанка прошле недеље у Бриселу имао контакт са особом која је заражена коронавирусом, министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зехофер одлучио је да остане у кућном карантину.

Зехофер, који је прошле среде присуствовао ванредном Савету министара унутрашњих послова ЕУ у Бриселу, данас није допутовао у Берлин већ је остао у Инголштату у којем живи.

Портпарол Министарства Стив Алтер, како преносе медији, рекао је да су Зехофер и сви чланови немаћке делегације након пута тестирани на коронавирус и да су тестови били негативни.

Они, међутим, како је казао, желе да сачекају резултате тестирања особе са којом су имали контакт.

"Због тога је министар одлучио да до даљњег остане у месту у којем живи, у Инголштату", указао је Алтер.

Португалски председник у самоизолацији 

И португалски председник Марсело Ребело де Соуса (71) остаће у самоизолацији наредне две недеље иако је тестирање показало да је негативан на коронавирус.

Он се обратио новинарима са балкона на првом спрату своје куће и рекао да ће остати у изолацији, наводећи да тиме даје пример грађанима Португала, преноси Ројтерс.

"Тест је био негативан. Наставићу да радим од куће иако сам негативан, наредних 15 дана. Желим да будем пример", рекао је де Соуса.

Де Соуса, који је познат као особа која воли да посећује јавна окупљања и слика се са грађанима, тестиран је раније данас, након што је његов кабинет објавио да је отказао сва дешавања и службена путовања у иностранство и да ће радити од куће.

Он је ту одлуку донео након посете једне групе ученика председништву, после које је утврђено да један од ученика те школе који није био у посети има коронавирус.

У Португалу је од коронавируса оболело 35 особа.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво