Више од 100.000 миграната напустило Турску и кренуло ка ЕУ

Европу очекује нови мигрантски талас. Више од 100.000 миграната напустило је Турску и кренуло ка граници са Европском унијом. Европска агенција за надзор границе Фронтекс саопштила је да је у "високој приправности" на европској граници с Турском. Европски званичници данас обилазе грчко-турску копнену границу.

Десетине хиљада миграната су на путу од Турске ка Европској унији, а хиљаде њих покушавају да уђу у Грчку. Грци поручују да ће се изборити с новим приливом избеглица. Додатно су појачали границе и кажу да су спремни за нови талас.  

Многи су кренули због сукоба између сиријских владиних снага, турских трупа и терориста.

Турска је "дом" за скоро четири милиона сиријских избеглица и за мигранте који долазе из других земаља.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је "отворио границе" и оптужује Европу да није испунила договор јер је уплатила само пола од планираних средстава за решавање мигрантске кризе.

"Завршио се период једностраног жртвовања Турске због избеглица. Откад смо отворили границе, број избеглица које крећу у правцу Европе достигао је стотине хиљада. Тај број ће ускоро бити у милионима", најављује Ердоган.

Бугарски премијер Бојко Борисов сматра да би због прилива миграната из Турске и коронавируса "ситуација могла да постане драматична".

Бугарска подржава добре односе и са Грчком и са Турском, али тврди да оно што се дешава на граници између те две земље може да се одрази на различите области.

"Изгубили смо наду. Дошли смо овде у потрази за достојанственим животом. Али, све су то лажи. Рекли су да су границе отворене, али су затворене. Чули смо пуцње, један човек је убијен, а други рањен. Бацају сузавац. Они немају милости", испричао је мигрант Мохамед.

Мигранткиња Адел Далати истиче да је њихо циљ Европа.

"У Европи је много бољи него овде. Али, ништа од тога. Турски војници су нас пустили, али су Грци веома строги", пожалила се Адел.

Према неким анализама, наводна нова "балканска рута" миграната иде у два правца.

Први правац из Турске према коначним одредиштима води преко Грчке, Северне Македоније, Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, док други иде преко Грчке, Бугарске, Србије, Хрватске до Немачке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара