Ким надгледао војне вежбе, састанак политбироа о коронавирусу

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун надгледао је ракетне пробе које је та земља извела у петак, упркос томе што се ретко појављује у јавности од појаве коронавируса у свету, а одржана је и седница политбироа владајуће Радничке партије о јачој примени "антипандемијских корака" и спречавању ширења вируса.

Према писању државне КЦНА агенције, војна вежба требало је да процени мобилност и способност војске и "завршена је на велико задовољство" Кима, преноси Ројтерс.

Како је наведено, Ким је сазвао и седницу политбироа владајуће Радничке партије, на којем се разговарало о јачој примени "антипандемијских корака" како би се спречило ширење вируса.

"У случају да заразна болест која се шири ван контроле нађе пут у нашу земљу, то ће имати озбиљне последице", рекао је Ким на састанку и наложио да се затворе сви потенцијални канали кроз које болест може да прође и да се појачају контрола, тестирање и карантин, преноси севернокорејска агенција.

Ким је током састанка владајуће Радничке партије позвао здравствене штабове да појачају скрининге и тестирања како би "запечатили све канале и просторе" кроз који вирус може да продре, преноси АП.

А у току је и план да се око 60 дипломата, који су у карантину, евакуишу из Северне Кореје.

Агенција је објавила и фотографије на којима се види Ким како председава састанком и како надгледа вежбе са заштитном маском, као и његови сарадници како носе црне заштитне маске.

У Северној Кореји није потврђен за сада ни један случај коронавируса, међутим уведен је једномесечни карантин за особе код којих се појаве симптоми, а уведене су и мере високог интензитета на граничним прелазима, аеродромима и лукама.

Ким се први пут појавио у јавности од 16. фебруара, када је посетио маузолеј на годишњицу рођења његовог оца Ким Џонг Ила.

број коментара 0 Пошаљи коментар