УН: Израелско-палестински сукоб решити стварањем две државе

Савет безбедности УН поновио је своју подршку решењу израелско-палестинског конфликта формирањем две државе.

То је прво оглашавање УН о израелско-палестинском питању од како је амерички председник Доналд Трамп у јануару представио свој план за решење вишедеценијског конфликта, наводи АП.

Америчка агенција подсећа да је Трампов план наишао на позитивне реакције израелске стране, док су га Палестинци тренутно одлучно одбацили.

У саопштењу Савета безбедности УН, за које је гласало свих 15 чланица, укључујући и САД, не помиње се Трампов план, а нема говора ни о палестинским претензијама о стварању независне државе, која би подразумевала целу Западну обалу и источни Јерусалим – територије које је Израел окупирао током Блискоисточног рата 1967. године.

Палестинци, како подсећа АП, захтевају и да се са поменутих територија склони више од 700.000 израелских досељеника.

У саопштењу УН се не помињу ни ти захтеви, али се зато даје подршка решењу конфликта стварањем две државе, додаје АП.

Трампов план, који је "помпезно представљен" крајем јануара у Белој кући, предвиђа давање суверенитета Израелу над великим делом окупиране Западне обале, док нема говора о палестинском сну о независној држави.

Уместо тога, у Трамповом плану се Палестинцима нуди ограничена аутономија, али под условом да се повинују многобројним захтевима, међу којима је и демилитаризација.

Израел би, такође, над том палестинском аутономном територијом према Трамповом плану, имао потпуну безбедносну контролу, додаје Асошијетед прес.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво