Богати и сиромашни у клинчу због буџета ЕУ, самит завршен без договора

Самит Европских лидера у Бриселу о новом седмогодишњем буџету Уније завршен је, после два дана, без договора. Разговори ће бити настављени, али датум новог самита још није утврђен.

Почетни Предлог председника Европског савета Шарла Мишела није добио подршку, па су преговори о буџету ЕУ трајали током целе ноћи. Мишел се засебно састао са свих 27 лидера у покушају да дође до компромиса.

Канцеларка Ангела Меркел истиче да Немачка није задовољна предлогом.

"Јасно је да због солидарности и конвергенције морамо да платимо више него други, али тражимо да се направи равнотежа унутар групе земаља које доприносе највише", каже Меркелова.

Председник Француске Емануел Макрон истиче да Европа не може да одговори на Брегзит тако што ће смањити сопствена средства.

"Поставили смо нове циљеве и амбиције, не можемо да се правимо да нисмо ту кад за њих треба платити", напомиње Макрон.

Сукоб богатих и сиромашних чланица

Богатије земље које више уплаћују у буџет него што из њега добијају, траже да он буде мањи, јер је изласком Велике Британије мања и ЕУ.

На другој страни су земље из махом Источне и Јужне Европе, које траже да се не смањују издвајања за сиромашније регионе Европе.

Такозване штедљиве земље – Аустрија, Шведска, Холандија и Данска инсистирају да буџет не пређе билион евра, или један одсто укупног бруто друштвеног производа ЕУ, али компромис ће вероватно бити нешто већи од тог износа.

"Треба дати нешто данас, да би сутра добио више"

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел напомиње да је идеја Европе да некад треба попустити и дати нешто данас, да би сутра добио више.

"Ако сви само калкулишу колико плаћају данас, имаћемо проблем", упозорава Бетел.

Предлози о којима се преговарало предвиђали су умерено повећање дела буџета у којем су и претприступни фондови из којих Србија добија око 200 милиона евра годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво