Како се Јужна Кореја бори против коронавируса

Власти Јужне Кореје појачале су заштитне мере ради заустављања ширења Ковида-19 пошто број заражених нагло расте – за два дана регистрована су 52 нова случаја. У тој земљи је до сада инфицирано 156 особа.

У Јужној Кореји два града на југу земље проглашена су за специјалне зоне и у њима се примењује ванредна медицинска нега због коронавируса. То је по наређењу премијера Чунг Сју Кјуна, који је најновији развој догађаја описао као ванредну ситуацију.

"Влада ће применити специјалне мере у та два градска подручја пошто смо забринути због пораста броја потврђених случајева вируса у тим подручјима", каже Чунг Сју Кјун, премијер Јужне Кореје.

У престоници Сеулу забрањени су већи јавни скупови и затворени огранци једне цркве, чијих 400 припадника има симптоме болести. У току је њихово тестирање на вирус.

"Посебне мере се односе на просторе у којима је близак контакт људи. Осим тога, морамо да заштитимо старије особе које су посебно подложне вирусу, па ће бити затворена три градска трга, где се људи масовно окупљају", каже Парк Вон Сун, градоначелник Сеула.

Ситуацију додатно отежава и чињеница да је неколико војника заражено вирусом, па је и армија те земље у приправности. У Јужној Кореји је потврђен први смртни случај као последица епидемије, реч је о пацијенту у једној установи за особе са инвалидитетом, а тамо је заражено још четрнаест особа.

Вухан и даље град духова 

У Кини је до сада од последица Ковида-19 умрло више од 2.200 људи, а оболело је око 77.000. Међутим, број инфицираних је већ неколико дана у опадању, па је тренутно број излечених већи од броја нових случајева инфекције.

Град Вухан, центар епидемије, престоница покрајине Хубеи, и даље је град духова, улице су празне, а карантин је уведен пре месец дана. Већи део саобраћаја у граду од 11 милиона људи и даље је обустављен, а од грађана се тражи да буду у својим домовима.

Кинеске власти убрзано раде на изради вакцине, она би требало да буде достављена на клиничка испитивања можда већ крајем априла, најављено је у Пекингу.

"Придајемо велику важност развоју вакцине. Окупили смо стручни тим који ће радити на томе у овим ванредним временима. Паралелно, радимо и на новим, безбедним лековима. Учинићемо све да они који ће допринети ефикасности борбе против вируса, буду што пре одобрени", каже Џенг Лу, помоћник министра здравства Кине.

Вирус је "покосио" и продају путничких возила у Кини, која је пала 92 одсто.

Према проценама Међународне асоцијације авио-компаније из азијско-пацифичког региона, због епидемије коронавируса изгубиће готово 28 милијарди долара, док ће се потражња за авио-картама у том региону смањити за 13 процената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво