Трампов специјални однос са Родом Благојевићем

Када је пре десет година гостовао у ријалити шоуу "Шегрт", Род Благојевић није могао ни да сања да ће му то једног дана послужити као нека врста карте за излазак из затвора из "Монопола".

Информација да је Доналд Трамп помиловао бившег гувернера Рода Благојевића изненадила је многе. Зашто је републикански председник, који је у Белу кућу ушао на антикорупцијском обећању да ће "исушити мочвару", показао милост према бившем демократском гувернеру осуђеном за корупцију?

Не само да је због помиловања Благојевића главни претендент за председничког кандидата демократа Берни Сандерс оштро критиковао Трампа, већ су и републиканци остали збуњени.

"Благојевић је лице корупције Илиноја и ниједном није показао да се каје због својих поступака", саопштио је републикански конгресни клуб.

Трампа, чини се, баш брига. "То је нeпримерено строга и претерана пресуда", прокоментарисао је након потписивања помиловања казну бившем гувернеру Илиноја, осуђеном, између осталог, за покушај продаје упражњеног сенатског места Барака Обаме.

Међутим, председников посебан однос према Благојевићу и није толико изненађење. Чак и пре него што се уселио у Овалну собу, Трамп је изражавао симпатије према Благојевићу.

Пре него што је завршио иза решетака, Благојевић је 2010. године гостовао у деветој сезони Трамповог ријалити програма Шегрт. Иако је рекао да га изузетно поштује, није имао милости према њему.

"Отказ" – јасан је био Трамп.

Годину дана касније, током поновљеног суђења, када је било сасвим извесно да ће Благојевић бити осуђен, Трамп је рекао да му га је жао.

На став америчког председника вероватно је утицаја имало и гостовање Благојевићеве супруге Пети на Фокс њузу – омиљеном Трамповом каналу. Описујући свог супруга као жртву фанатичних тужилаца, повукла је паралелу са тиме како је амерички председник третиран током истраге и импичмента.

Зашто је Благојевић обукао пругасто одело

Као гувернер Илиноја, Благојевић је био одговоран за именовање кандидата за упражњено сенатско место Барака Обаме током његове председничке кандидатуре 2008. године.

Описујући свој план као "златну прилику", Благојевић је преко телефона говорио о својој намери да прода или истргује загарантованим демократским сенатским местом.

"Нећу га дати за џабе", рекао је тада Благојевић.

Осим тога, тадашњи гувернер је такође покушао да изнуди новац за кампању у замену за доношење закона у корист људи који организују трке животиња.

Такође је покушао да притисне директора дечје болнице и да за своју политичку кампању изнуди новац који је болница добила од државе.

На поновљеном суђењу 2011. године, осуђен је по 17 од 20 тачака оптужнице. Крив је био по свим тачкама за покушај продаје сенатског места (захтевање мита), покушаје изнуде средстава и превару.

Осуђен је на 14 година, а из затвора је требало да изађе 2024. године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

@ Telefonske priče

Ма невин човек 100%, где би он, све му напаковано...?

(среда, 19. феб 2020, 19:28) - Rada [нерегистровани]

Telefonske priče

Blagojević ni za jednu tačku optužnice nije uhvaćen da prima koverat sa obeleženim novčanicama, ni ček niti mu je na račun legla uplata od svedoka optužbe -on nije uhvaćen na delu već na osnovu prisećanja svedoka šta je pričao.

(среда, 19. феб 2020, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Тако се то ради у западним земљама

У Србији не би добио никакву казну.

(среда, 19. феб 2020, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Par pojasnjenja

Tramp nije oslobodio (pardonirao) Blagojevica, sto Predsednik ima pravo u slucaju saveznih (federalnih) presuda nego mu je smanjio (commute) presudu sa efektom odmah.
Takodje, trebao je da izadje 2026 a mogao je da podnese molbu za raniji izlazak po 85% izdrzane kazne sto jeste 2024.