Макрон: Смањити исламистички утицај у Француској

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће прекинути праксу других земаља да шаљу имаме и учитеље у Француску, како би спречио ризик од оног што је назвао "сепаратизмом".

Емануел Макрон је, у тренутку када до локалних избора остаје мање од месец дана, изјавио да је завршетак исламског конзуларног система изузетно важан како би се зауставио страни утицај и обезбедило поштовање закона. 

"Нећу дозволити ниједној земљи да нас храни сепаратизмом", поручио је Макрон на конференцији за новинаре у граду Милуз на истоку земље, преноси Ројтерс.

Указао је на то да се у Француску сваке године упућује 300 имама и најавио да ће они који стигну ове године бити последњи који су дошли у толиком броју. 

Француска има споразуме са девет земаља, укључујући Алжир, Мароко, Тунис и Турску да њихове владе шаљу и плаћају наставнике да предају језике студентима пореклом из ових земаља али таква пракса ће бити прекинута, каже француски председник.

Влада је затражила од институције која представља ислам у Француској да пронађе могућност да се имами обучавају на француској територији, да обезбеди да говоре француски и да не шире исламистичке идеје.  

"Не можете имати турски закон на француском тлу. То не може бити", додаје.

Макрон је често био на удару критика крајње деснице јер се до сада није бавио питањима муслиманске заједнице у Француској, која је највећа у Европи, већ се фокусирао на економска питања.

Француска је протеклих година више пута била на мети терористичких напада.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 18:48) - anonymous [нерегистровани]

E gospodo?

Podrzavali ste K.i M. a sad je kasno za celu EU.

(среда, 19. феб 2020, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Gospodo draga ostalo Vam je to jos malo kolonija u Africi.Dosta ste te ljude iskoristavali .To sto ih je preko 7 miliona nije nikakav problem.Dajte im samo poslove koji rade francuzi i nema problema,a ne da ih smatrate gradjanima drugog reda.

(среда, 19. феб 2020, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

Kasno

sada je kasno tako da uzalud prica.

(среда, 19. феб 2020, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

@Ma da.

Ako ne zele da se integrisu u francusko drustvo, nikakav problem bice vraceni tamo odakle su dosli. Pa ako vole nek' izvole.
Nije Francuska Srbija da svakom gleda kroz prste zarad mira u kuci.
Muslimani gde god dodju u Evropu ne zele da se intergrisu u drustvo drzave u kojoj zive, zele da nametnu svoj nacin zivota kakav vlada u zemljama odakle su pobegli. Svi drugi se uspesno integrisu samo muslimani ne, zar nije malo cudno?
I samo se vi tesite da je 7. miliona muslimana neki problem. Kao sto vec rekoh, nisu to Srbi koji su ispevali pesme 'Ostajte Ovde' upucene muslimanima. U Evropi ako plane toga nece biti...

(среда, 19. феб 2020, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Zavrni rukave...

...pa vadi kestenje iz vatre.

(среда, 19. феб 2020, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

Ma da.

Dok ste po kolinijama ubijali muslimane i činnili genocid, a u Fr ih dovodili kao robove, šta ste očekivali? Da će da se asimiluju i da zaborave porijeklo, vjeru i naciju?
Šipak! Sada imate preko 7 miliona muslimana! Mashaallah!