Почело искрцавање путника са "Дајмонд принцеса"

Прва група од 500 путника која је била у карантину на крузеру "Дајмонд Принцес" напустила је брод који је од петог фебруара усидрен у близини јапанског града Јокохаме.

После две недеље, брод су напустили путници негативини на тестове на коронавирус од кога је на том броду инфицирано 545 људи.

Они су здрави, нису били у контакту са зараженима и дозвољено им је да оду на копно где их дочекују аутобуси, каже министар здравља Јапана Кацунобо Като.

"На жалост, на крузеру се појавило вирус. Колико смо могли предузели смо адекватне мере да спречимо озбиљне случајеве заразе. Заражене смо слали у болнице. Путници ће напустити крузер до петка", рекао је Като.

Путницима који напуштају брод истиче четрнаестодневни обавезни карантин. Међутим, свако ко је био у кабини са зараженим путником, међу којима су и чланови посаде, остаће на броду и биће подрвргнути здравственим тестовима.

"Лекције које смо научили у Вухану могу се применити свуда. Оболелима је потребна интензивна нега. Кина има развијени систем здравствене заштите и може да обезбеди потребну негу великом броју људи, а то је боравак у болници, у просеку 20 дана, и то на интензивној нези", објаснио је директор Програма за ванредне ситуације Светске здравствене организације Мајкл Рајан.

Путници, који су напустили карантин могу да се врате нормалном животу, иако ће званичници проверавати њихово здравствено стање.

Већина путника су Јапанци. Више земаља, међу којима је и Велика Британија, најавиле су да желе да врате своје држављане. Американци су у понедељак, авионима вратили око 400 својих држављана у Калифорнију.

"Кинески модел је показао да су мере ограничења кретања спречиле ширење епидемије вируса унутар Кине. То нам показује да ако се добро примене мере то може утицати на заустављање ширења епидемије", истиче директор Одељења за глобалне инфекције Силви Бријанд.

Највеће жариште вируса ван Кине

Око 3.700 путника и чланова посаде 56 националности, било је на крузеру који је стављен у карантин у заливу Јокохама код Токија јер су неки од путника били позитивни на тестовима на вирус.

Њима је наређено да остану у својим кабинама две недеље, али тиме није спречено ширење вируса.

Најмање 545 људи са брода је заражено па многи кажу да је то било највеће жариште заразе ван Кине. Све више научника сматра да је брод послужио као инкубатор за нови вирус.

Јапанска влада је више пута бранила ефикасност карантина, али неки научници сматрају да није био довољно ригорозан.

Очекује се да ће евакуација са крузера трајати неколико дана. Од вируса корона у Кини је умро 2.000, а заражено је око 75.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво