Шта се дешава са школом која је у Етиопији изграђена новцем Југословена

Смештена у региону познатом као "Рог Африка" Савезна Демократска Република Етиопија је друга држава по броју становника на црном континенту. Највише је младих, али је невоља у томе што нема довољно школа. Једну од школа, која је средином прошлог века изграђена новцем Југословена.

У области Менегеша живи око 30.000 људи. Већина живи од пољопривреде и сточарства. Влада Етиопије покушава да кроз редовно школовање обухвати што више деце и тако унапреди систем опшег образовања у тој земљи.

У Манегеши је школу отворио сам цар Хајле Селасије пре педесет година.

Оно што је занимљиво je да је школа изграђена средствима Југословена који су некада живели у Етиопији.

"Тренутно у школи има 1.023 ученика основног и средњег образовања. У односу на прошлу годину уписали смо 565 ученика више, јер се број становника овде у Маганашију брзо повећава. Следеће године очекујемо да ћемо уписати хиљаду ученика више него ове године", каже директор школе Дереће Тсегаје.

Тешки услови 

Школа данас ради у веома тешким условима. Део зграде који су својим донацијама направили Југословени који су ту живели више није у употреби. Нема мокри чвор, прозоре. У учионицама ђаци седе и по двоје на столици.

Деца из школе кажу да немају воду, ни тоалете а да је у учионицама веома тесно.

Кажу да немају ни столице на којима био седели, да у библиотеци нема књига, а за девојчице је веома важно да имају тоалете и хигијенски материјал који им је веома потребан.

Добродошла свака помоћ

Абе Хунде  је пре 30 година завршио ову основну школу. У њу данас иду и његова деца.

"Школа је јединствени споменик културе. Трудимо се да како-тако ради и скупљамо новац за поправке", каже Хунде.

Захваљујући локалном становништву оспособљен је део школе у коме се настава изводи редовно. Како су нам овде рекли, свака помоћ и подршка нас из Србије је добродошла.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво