Немачка, ухапшено 12 радикалних десничара – планирали терористичке нападе

Након велике истраге, полиција у Немачкој ухапсила је дванаест мушкараца, наводно екстремних десничара, за које се сумња да су планирали нападе на политичаре, мигранте и муслимане.

Хапшења су уследила након рације коју су на 13 локација у шест немачких савезних покрајина спровеле тешко наоружане специјалне јединице.

Како преноси Гардијан саoпштење савезних тужилаца, четири главна осумњичена планирала су покренути "ситуацију сличну грађанском рату кроз још недефинисане нападе на политичаре, мигранте и грађане муслиманске вероисповести".

Осталих осам осумњичених наводно су пристали да финансијски подрже четворку, пруже им оружје те суделују у нападима.

Међу осумњиченима је и полицијски службеник који је претходно суспендован због сумњи да је имао везе с крајњом десницом, рекао је за агенцију АФП извор из немачког Министарства унутрашњих послова у покрајини Северна Рајна – Вестфалија.

Од оснивања у септембру 2019. године, крајњи циљ групе био је "пољуљати државно и социјално уређење у Немачкој и на крају га срушити", верују истражиоци, јавља Гардијан.

Како би испланирали нападе, осумњичени су наводно одржавали редовне састанке које су координирали и организовачли двојица осумњичених, названих само Вернер С и Тони Е.

Сви ухапшени држављани Немачке 

Осумњичени, од којих су сви држављани Немачке, такође су комуницирали користећи разне гласовне апликације. Истражиоци су у петак покренули рације како би утврдили да ли осумњичени већ имају оружје или друге залихе које би могли искористити за напад.

Дневник Велт ам зонтаг (Welt am Sonntag)  пише, позивајући се на истражне кругове, да се група називала "Тврда језгра" (Der harte Kern" ) и да је његовала блиски контакт с осталим радикално десним групацијама попут "Синова Одина" (по германском богу рата Одину) о којој се више сазнало 2015. када је у Финској организиовала оружане страже ради заштите домаћег становништва од доласка избеглица.  

Немачке власти повећале су пажњу на подземне екстремне десничаре у земљи након убиства конзервативног локалног политичара Валтера Либкеа прошлог маја и напада у октобру  на синагогу у источном граду Халеу. Осумњичени за нападе у оба случаја имали су везе с екстремном десницом.

Према писању Шпигла полиција је приликом  претреса открила неколико оружја, укључујући и један ручно направљени пиштољ сличан оном који је кориштен у нападу у Халеу.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 16. феб 2020, 18:04) - anonymous [нерегистровани]

Nemci

Tesko podnose strance,ima ih na milione, gradovi poprimaju izgled Istanbula i ne mogu da se pomire dolaskom sve veceg broja stranaca koji su neophodni jakoj nemackoj ekonomiji koja raste.