Коронавирус изазов за Кину и свет

У Кини је од последица вируса корона умрло више од 1.500 људи, највише у покрајини Хубеи, што је за 143 људи више него јуче, док је заражено готово 66.500 људи. Изван Кине има више од 500 заражених у 24 државе, троје је преминуло. У међувремену, регистрован је први случај вируса у Африци, у Египту. Власти Пекинга су наредиле карантин у трајању од две недеље, у противном кажњавање, за све који се после празника враћају у престоницу. Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји, у интервјуу за "Ројтерс", признао је да је епидемија вируса велики изазов за Кину, али и да се његова земља добро носи са епидемијом.

Кинеске власти су мобилисале медицинске ресурсе из целе земље у борби против вируса короне. Од избијања епидемије у Вухану приоритети су смањење стопе инфекције и смртности од вируса.

Влада се придржава принципа четири мере - рано откривање вируса, пријављивање случајева, дијагностификовање и стављање у карантин, и четири мере централизације - концентрација пацијената, стручњака, ресурса и лечења. У борбу против вируса послато је и више од 2.000 кинеских лекара у области традицоналне медицине.

"Од избијања епидемије национални здравствени систем је спровео мере превенције, контроле и лечења пацијената као свој приоритет. Национална здравствене комисија је брзо реаговала на захтев владе да класификује корона вирус као категорију Б инфективне болести, а на основу Закона о превенцији и контроли заразних болести, брзо је објављивала информације о ситуацији у вези са ширењем епидемије, превенцијом и контролом. Послато је у покрајину Хубеи 217 цивилних медицинских тимова, укупно 25 хиљада радника, а осим тога и војска је упутила помоћ у људству", каже Ванг Хешенг из Здравствене комисије покрајине Хубеи.

Нема панике међу грађанима 

У Вухану, центру епидемије, становници праве залихе хране, купује се све. Неких производа нема а запослени носе заштитна одела. Ипак, међу грађанима нема панике. 

"Видим да су цене незнатно скочиле, посебно поврћа, а цене производа који се купују свакодневно још више су скочиле. Искрено речено, у овом тренутку када има довољно хране у понуди, цена је у другом плану", каже Сонг Ли из Вухана.

Из Минхена је где учествује на безбедносној конференцији шеф кинеске дипломатије Ванг Ји, посебно позвао Сједињене Државе да не предузимају непотребне мере као одговор на вирус корона и да то може да угрози трговину, путовања и туризам.

"Ова епидемија је заиста изненадна. Донела је велики изазов Кини и свету. Предузели смо свеобухватне напоре у спречавању и контроли вируса па не могу да видим ниједну другу земљу која би то могла да уради. Било који лидер неке земље, тај изазов сматрао би врло тешким. Сматрамо претераним предузимање драстичних мера у вези са вирусом корона, а оне су обухватиле забрану уласка посетилаца из Кине у САД. Болест не зна за границе и захтева колективни одговор међународне заједнице", каже Ванг Ји.

У Кини борави мисија Светске здравствене организације која ће овог викенда почети истраг у вези са избијањем епидемије, а у фокусу ће бити то како се вирус шири, колико је озбиљан и како је више од хиљаду и 700 здравствених радника заражено.

Мисију чине међународни експерти, има 12 чланова којима су се придружиле и кинеске колеге, њих 12.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво