Лукашенко: Русија жели да "прогута" Белорусију

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је Русија на недавном састанку о енергетици и интеграцији две економије инсистирала на спајању две државе.

Русија схвата интеграцију као "гутање Белорусије", рекао је Александар Лукашенко и истакао да то није интеграција, већ инкорпорација. "Никад нећу то прихватити", поручио је Лукашенко, пренео је АП.

Истакао је да ће се увек борити да Белорусија остане суверена и независна. "Ваш први изабрани председник неће бити и последњи", додао је Лукашенко у саопштењу.

Лукашенко и Путин су се састали прошлог петка на још једној рунди разговора у Сочију и нису успели да постигну договор, а белоруски председник наводи да је Русија инсистирала на спајању две државе.

Поручио је да ће Белорусија почети да узима енергент из нафтовода "Дружба", ако Русија не испоручи потребну количину нафте, навела је државна агенција Белта, преноси Ројтерс.

Лукашенко је рекао да ће разговори о блискијим односима бити настављени, али да ће на столу бити само питања интегрисања економија.

Нафтовод "Дружба" прелази преко белоруске територије и снабдева Европу руском нафтом, укључујући Пољску и Немачку.

Спајање са Белорусијом многи доживљавају као стратегију да Путин остане на власти и после свог председничког мандата који истиче 2024. године као шеф нове државе, навела је америчка новинска агенција.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 21:19) - @Ha [нерегистровани]

Belarus

Biće pre kao Moldavija i Ukrajina, a ne kao Slovenija. Ukrajina je devedesetih bila pojam za Ruse. Prevario ih zapad i sad su gori od Rusije višestruko. Kad smo kod Slovenaca, što i oni beže iz Slovenije ako je tako dobro tamo? Slovenci koji se sećaju Jugoslavije kažu da su u njoj bili prvi, a u EU su među poslednjima.

(петак, 14. феб 2020, 20:49) - Djekna [нерегистровани]

Ha?

Tako smo govorili i o Sloveniji svojevremeno:"Ako se samo odvoje od Jugoslavije bankrotirace za mesec dana".
Gde su oni, a gde smo mi (ne mislim samo finansijski)

(петак, 14. феб 2020, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

Koliko dobija Lukašenko, a koliko Belorusija dobija ili gubi?

Rat neizbežan, ako i Belorusija uđe u NATO.

(петак, 14. феб 2020, 19:34) - Rus [нерегистровани]

Rus

Američka novinska agencija? Još da napišu da će Belorusija tražiti članstvo u EU i NATO. Bez Rusije Belorusija će bankrotirati za nedelju dana. A tek ako krenu da kradu rusku naftu za Poljsku i Nemačku, to će biti Lukašenkov ubrzan kraj. A komentatoru koji kaže da se Srbi zamajavaju Rusijom, neka pronađe predlog rezolucije Britanije u UN o ratnoj reparaciji koju bi Srbija plaćala susedima i bila proglašena za genocidnu državu na koju je Rusija stavila veto.

(петак, 14. феб 2020, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

masinerija

Velika propagandna masinerija ne manjka goriva...

(петак, 14. феб 2020, 18:44) - Boki [нерегистровани]

Zvuci poznato

...predsednik, par decenija, i trazi se spas mandata ulaskom u NATO , izmisljanjem krize..(svojerucno) ..sto mi to nesto poznato...

(петак, 14. феб 2020, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

Pa ako to Lukašenko vidi tako, onda je upravu.

Mi smo zaneseni Rusijom iz ne znam kojeg razloga. 

(петак, 14. феб 2020, 17:57) - Воронцов [нерегистровани]

Очигледно је да данас нико ни са ким не може

На просторима бившег СССР-а нико ни са ким не може и савез. Да ли је то интерес народа? Не верујем да је тако. Пре је то интерес политичара. У великим државама тешко би дошли до изражаја , а у малим националним државама владари постану неприкосновени владари који покоре своју нацију и са њом управљају.Само онда економију треба да заснивају на чисто економским односима са другима без икаквих повластица и привилегија.

(петак, 14. феб 2020, 17:11) - anonymous [нерегистровани]

Ne gutam..

..s prve vijesti koje prenosi Rojter, AP, CNN...

(петак, 14. феб 2020, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

Заједно са Русијом то би вам било најбоље !

Ех, да ти европљани понуде улазак у ЕУ одмах би потрчао а немате никакве културне нити историјске везе да западом. А кад ти братски пријатељски народ понуди заједнички живот онда је то проблем. Туго словенска !