Путин: Наше хиперсонично оружје oбесмислило напоре других земаља

Председник Русије Владимир Путин поручио је да је стварање хиперсоничног оружја учинило узалудним напоре страних земаља да учине бескорисним руски нуклеарни потенцијал.

Владимир Путин је рекао да ракетни одбрамбени системи појединих земаља имају за циљ да онемогуће руски нуклеарни потенцијал и учине га бескорисним.

"Али, након што смо направили хиперсонично оружје, њихови покушаји да то учине постали су узалудни, а узалудни су и вишемилионски трошкови које имају", оценио је Путин.

Путин је том приликом истакао да није сигуран да ли је потребно истицати у Уставу нуклеарни статус земље, јер је много важније бити корак испред других земаља у сфери одбране.

"Што се тиче нуклеарног статуса, нисам сигуран треба ли то наглашавати у Уставу. Није ствар у томе што смо данас нуклеарна сила, већ у томе да увек треба да будемо на корак испред по свим најновијим системима наоружања", указао је руски лидер.

Крајем новембра прошле године, представници руске војске су показали америчким војним инспекторима хиперсонични ракетни систем "авангард", у складу са споразумом о контроли наоружања "Њу старт" (Нови почетак).

"Авангард" може да носи нуклеарне и конвенционалне бојеве главе, а успешно је тестиран крајем прошле године.

"'Авангард' има интерконтинентални домет и може да лети у атмосфери 20 пута брже од звука. Према мети лети као метеорит, као ватрена лопта", изјавио је раније руски председник Владимир Путин.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво