Да ли је Европска унија спремна да се суочи са коронавирусом

Министри здравља Европске уније на ванредном састанку посвећеном епидемији коронавируса оценили су да у Европи нема пуно оболелих. Здравствени системи земаља чланица добро су припремљени за суочавање са вирусом, истакнуто на састанку.

На састанку Савета ЕУ наглашена је висока спремност држава чланица у праћењу и сузбијању вириса, уз констатацију да се у ЕУ спроводе адекватне мере информисања и здравственог надзора, а да постоје и неопходни болнички капацитети и медицинска опрема.

"Земље чланице имају јаке здравстве системе и спремне су да се суоче са евенталном епидемијом. Иако је више од 99 процената случајева заражених коронавирусом забележено у Кини, неопходно је да будемо на порезу уколико се ситуација погорша", рекла је комесарка за здравље Стела Киријакидес.

Додала је да су координација и информације, али и пропорционалне мере засноване на научним доказима, кључне за даље организовање у суочавању са епидемијом вируса.

Министрима у Бриселу путем видео-позива обратили су се и званичници Светске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести. 

Подаци о зараженима 

Последњи подаци Светске здравствене организације говоре да је глобално потврђен 45.171 случај заражених коронавирусом, од чега је 44.730 (више од 99 одсто) у Кини.

"У Кини имамо до сада забележено 1.114 смртних случајева. Истовремено, у 24 земље широм света имамо 441 пријављен случај заражених коранавирусом, од чега и један смртни случај", каже доктор Мајкл Рајан из Светске здравствне организације.

Посебну пажњу треба обратити на заштиту здравствених радика јер су медицинске установе, пре него границе, "прва линија уласка" епидемије, упозорава СЗО.

У Европском центру за превенцију и контролу болести наводе да су поред контаката међу земљама чланицама ЕУ у сталној размени информација и са Кином, САД, Канадом и афричким земљама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво