Ројтерс: Северна Кореја наставила развој нуклеарног програма

Северна Кореја је током прошле године наставила да развија нуклеарни програм и балистичке ракете, чиме је прекршила санкције Уједињених нација, наводи се у поверљивом извештају УН у који је "Ројтерс" имао увид.

У извештају Уједињених нација се такође наводи да је Северна Кореја противправно увозила рафинирану нафту и извозила угаљ у вредности од 370 милиона долара захваљујући кинеским баржама, преноси Ројтерс.

Податке о извозу Северне Кореје независним посматрачима санкција доставила је неименована држава чланица Уједињених нација.

"Демократска Народна Република Кореја се није уздржала од својих противправних нуклеарних програма и развијања балистичких пројектила, што је противно резолуцијама Савета безбедности", наведено је у извештају независних посматрача Савета безбедности.

Према наводима у извештају, 2,8 милиона тона угља је са севернокорејских бродова пребацивано на локалне кинеске барже које су угаљ даље превозиле у луке у заливу Ханжу и на реци Јангце у Кини.

Додаје се да је Северна Кореја у кинеске луке извезла најмање милион тона песка у вредности од 22 милиона долара.

Кина, која је савезник Северне Кореје, више пута је навела да се придржава санкција које су увеле Уједињене нације.

У извештају се истиче како санкције нису усмерене против цивила у Северној Кореји, али да су санкције имале ненамеран утицај на хуманитарну ситуацију у земљи.

Русија и Кина су изразиле забринутост да санкције наносе штету цивилима у Северној Кореји и надају се да ће укидање одређених забрана помоћи у превазилажењу застоја преговора између Вашингтона и Пјонгјанга.

Власти Северне Кореје су навеле да више нису у обавези да обуставе нукеларне пробе и тестирање пројектила због тога што Сједињене Државе нису биле спремне да покажу флексибилност у вези са "бруталним и нехуманим санкцијама".

Како се наводи у извештају, Северна Кореја је 2019. године лансирала 25 пројектила у оквиру тестирања, укључујући и нове типове краткодометних ракета и подводних балистичких пројектила.

Северна Кореја је под санкцијама Уједињних нација од 2006. године. Од тада је Савет безбедности додатно пооштравао услове санкција како би смањио финансирање за нуклеарне програме Пјонгјанга.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 11. феб 2020, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

koreja

ova drzava je vec uveliko razvila nuklearni program,sto je svet radio sredinom proslog stoleca oni rade sada.to im je garancija za mir.

(уторак, 11. феб 2020, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

Tako i treba!

Videli ljudi da Amerikanci ne drze rec a i ono sto poptisu ne vredi mastila na papiru, pa nastavili dalje.
Smesan mi je ovaj izvestaj koliko je cega izvezla/uvezla S. Koreja. 

(уторак, 11. феб 2020, 00:12) - Драган [нерегистровани]

било

Било је и време - "Just do it" Ким