Ванредна ситуација у САД због коронавируса, уводе посебне мере

Амерички секретар за здравство Алекс Азар прогласио је ванредну ситуацију због опасности коју би коронавирус могао да нанесе јавном здрављу у земљи.

Азар је на конференцији у Белој кући објавио да ће САД забранити улаз у земљу страним држављанима који су били у Кини током претходне две недеље, oсим ако је реч о родбини држављана САД.

Они који су држављани Сједињених Држава, а враћају се у земљу из провинције Хубеи биће у 14-дневном карантину.

Привремене мере ступиће на снагу 2. фебруара у 17 часова. 

Група од 195 држављана САД већ је стављена у карантин у војној бази у Калифорнији пошто су недавно евакуисани из Кине.

Овакав карантин организован је у САД први пут у последњих 50 година, наводи Еј-Би-Си њуз

Секретар Азар је указао да је реч о превентивним мерама, те да је ризик од обољевања у САД мали напомињући да је на државним органима да одрже тај ниво ризика.

Директорка Националног центра за имунизацију и респираторне болести Ненси Месонир рекла је да ће се, ако се сада предузму снажне мере, пригушити утицај вируса на САД.

Додала је да Американци не би требало да дозволе да паника или страх усмеравају њихове поступке и поновила препоруку Центра да маске за лице нису потребне.

Такође је позвала људе да не дискриминишу држављане САД, пореклом из Кине, због епидемије.

Oд коронавируса до сада је оболело више од 9.900 људи, а преминуло 130 особа.

Ти бројеви расту из дана у дан, па су стручњаци са Универзитета "Џонс Хопкинс" направили су интерактивну мапу која прати и визуелизује извештаје и податке које објављују кинески и амерички Центри за контролу и превенцију болести, Светска здравствена организација и друге службе.

Вирус је регистрован у 25 земаља широм света, између осталих и у Русији, Британији, Шведској, Италији.

Раније данас, америчке авио-компаније "Делта ерлајнс" и "Американ ерлајнс" одлучиле су да привремено откажу летове за Кину због коронавируса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво