Крај једне ере – Велика Британија више није део ЕУ

Брегзит се догодио – Велика Британија више није у Европској унији. Виртуелни сат на резиденцији британског премијера означио је у поноћ крај чланства у ЕУ и почетак нове етапе у животу те државе и њених грађана.

После 47 година Велика Британија више није чланица ЕУ, а присталице Брегзита на Парламентарном скверу у Лондону славе "повратак независности". Премијер Борис Џонсон обећава нови почетак.

После три и по године од када је већина британских грађана 2016. године одлучила да њихова земља напусти ЕУ у Бриселу је у тишини спуштена застава Велике Британије.

Без фанфара и званичника ЕУ, праћена само звуком блица са апарата фото-репортера. ЕУ губи 15 одсто своје економије, највећег војног потрошача и престоницу светског капитала – Лондон.

У граду на Темзи другачија слика, свечарски су осветљене све зграде владе окићене заставама. Дан Брегзита обележиле су колоне веселих присталица Брегзита док је у ишчекивању поноћи зграда Парламента била обасјана у бојама британске заставе.

У Шкотској сасвим друга песма. Док многи Шкоти жале због изласка Велике Британије из ЕУ, премијерка Шкотрске Никола Стерџен поручује да и даље жели референдум о независности током ове године али да се то можда неће догодити пре избора за шкотски парламент 2021. године.

Стерџен је рекла да је Брегзит "кључни моменат" за Шкотску и Уједињено Краљевство, при чему многи Шкоти осећају "стварну и дубоку тугу али и гнев".

Британију сада чега период адаптације, али и финализирање новог, пре свега трговинског споразума са ЕУ.

До краја прелазног периода грађани неће осетити веће промене. Моћи ће да путују у Европску унију и у њој раде, примају пензије, користе здравствене књижице и пасоше за кућне љубимце. Трговинске баријере неће се подићи, а Британија ће наставити да уплаћује новац у европски буџет. 

Док, како премијер Џонсон каже, Британце чега нова ера, поставља се питање може ли Горди Албион да досегне Шекспирове стихове:

"Ово је краљевство где су престоли краљева, ово презрено острво, ова земља величанства, седиште Марса, други Рај...
Ову тврђаву је природа изградила за себе, против пошасти и рата,
Ова група сретних људи, овај мали свет,
Овај драгоцени камен смештен у сребрном мору...".

број коментара 15 Пошаљи коментар
(недеља, 02. феб 2020, 10:55) - Branko [нерегистровани]

biće proširenja EU, ali

Deli se potpuno novi špil karata, igra se nova igra. Škotska će intenzivno započeti proces nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva. Naravno, ulazak Škotske u EU uslediće po „kratkoj proceduri“, a procesi proširenja na Zapadnom Balkanu usporiće se. Pokazaće se da Macron nije tolika babaroga ili protivnik EU proširenja. Škotska će da uđe u EU, nije da neće. Elem, mnogo energije i vremena će biti utrošeno na ovo širenje u "kratkom postupku" koje neće proći glatko i bez protivnika. Na kraju procesa, mnogi u EU će želeti da se odmore od tog napornog širenja, ali kada grožđe rodi na vrbi, mogu se očekivati i druga proširenja. Neke uticajne lože tek treba da donesu odluku i odobre plan, ali važni članovi tih loža već pritišću.

(субота, 01. феб 2020, 17:58) - anobradovic milanonymous [нерегистровани]

brsgzit

nikad nisu ni ulazili a nikad nece izaci

(субота, 01. феб 2020, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

promena politike vlade Srbije

Smatram da naša vlada treba da promeni politiku i da napusti put ulaska u EU. Možemo da primenjujemo dobre ideje iz te organizacije i odbacimo loše ali to ne znači d amoramo da budemo i članica. Isto tako možemo da primenjujemo dobre ideje drugih organizacija i napravimo mix onoga što nama odgovara. To je neutralnost u pravom smislu. Svedoci smo da ulazak u EU ne znači i bolji život građana neke države. Tipičan primer je Hrvatska ili Bugarska.

(субота, 01. феб 2020, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

EU Srb

Nas će da ubace u tu jadnu EU samo da bi nas iskoristili. I onda će da traže veliki novac od nas kada budemo hteli da izađemo.

Stvarno nama ne treba EU. Živimo i napredujemo bez nje. Volim što imamo granice sa komšijama, i treba ih imati. Poštovati tuđe granice, ali i naše.

Živela moja samostalna Srbija!

(субота, 01. феб 2020, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Independence day

Čestitam Vam independence day. Nadam se da mi nećemo ući u EU da bi nakon dvadesetak godina se borili za slobodu da izađemo.

(субота, 01. феб 2020, 08:10) - anonymous [нерегистровани]

47

Da nije možda 27 god.

(субота, 01. феб 2020, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

EU

Pa eto kad mogu oni bez EU mozemo i mi valjda !

(субота, 01. феб 2020, 07:27) - anonymous [нерегистровани]

Dobra odluka!

Zato sto ne žele da budu deo Nemacke Evrope!

(субота, 01. феб 2020, 06:42) - anonymous [нерегистровани]

Konacno

I Velika Britanija se oslobodila koloniolizma i ropstva u EU. Nije im bilo lako. Amerikanci su cestitali, nisam cuo da li su Srbi cestitali. Da im je bilo dobro, nebi izasli.

(субота, 01. феб 2020, 03:06) - anonymous [нерегистровани]

Tuzno

Tuzno mi je sto oni slave izlazak iz unije a mi cemo ko zna kad i dal da slavimo ulazak u istu..