Лајен: Сутра почиње ново поглавље за ЕУ

На церемонији у Бриселу обележена је ратификација Споразума о раздруживању са Великом Британијом. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће ЕУ од 1. фебруара желети да има најбоље могуће односе са Лондоном, али да ти односи никада неће бити тако добри као што је чланство. Увек ће постојати разлика јер, како је нагласила, припадање Европској унији има своје значење.

Председници Европске комисије, Европског савета и Европског парламента су на заједничкој церемонији у Бриселу обележили ратификацију Споразума о раздруживању са Великом Британијом.

Уједињено Краљевство у поноћ и званично престаје да буде чланица ЕУ. То је прва земља чланица која се, после готово полувековног чланства, повукла из Уније.

На церемонији у Бриселу, председници европских институција поручили су да ће ЕУ и даље бити јединствен, јак, оптимистичан и позитиван пројекат.

"Имамо помешања осећања. Није срећан тренутак када неко одлази. Али ми смо отворили ново поглавље и сву своју енергију ћемо посветити изградњи јаче и амбициозније ЕУ", истакао је председник Европског савета Шарл Мишел.

ЕУ званичници су указали да се "изазови и могућности" ЕУ неће променити због Брегзита.

Унија ће у наредном периоду највише посла имати у области дигитализације, климатских промена, миграција и јачању партнерстава широм света, наглашавају у Бриселу.

"Искуство нас је научило да снага не лежи у изолацији већ у јединству. Нигде на свету не можете наћи 27 нација од 440 милиона људи који говоре 24 различита језика и који се ослањају једини на друге, раде и живе заједно. То се није догодило случајно, већ је засновано на вековима заједничке историје, деценијама заједничког искуства и одлучности да се обликује заједничка будућност", закључила је Урсула фон дер Лајен.

Након изласка Велике Британије из ЕУ наступа период транзиције. То подразумева да ће Велика Британија до 31. децембра 2020. године остати чланица јединственог ЕУ тржишта и царинске уније.

Европска комисија следеће недеље требало би да усвоји и представи директиве за преговоре о будућим односима са Британијом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 31. јан 2020, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Ha, ha, ha

Sto kazu u engleskoj frazi, "namesti lepo lice i pretvaraj se kao da je sve u redu"! Ne vidim sta ovde ima da se slavi, jer je ovo negativan znak, pa bi im bolje bilo da ne preteruju, a jos bolje bi bilo da oplakuju. Treba da se otrezne i kazu sebi da je ovo koban znak za Uniju, pa bolje da zasuku rukave i rade na stvarnim dubinskim reformama, te zarade godisnje prihode (ne plate) od nekoliko stotina hiljada evra po glavi.