Трампов мир за Блиски исток, Хамас против

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп објавио је на конференцији за новинаре свој план на 80 страна за "светлију и просперитетну" будућност Блиског истока, који подразумева да Палестинци добију престоницу у источном делу Јерусалима. Палестински покрет Хамас саопштава да је то агресиван план који ће расплинути бес.

Трамп је на конференцији, којој је присуствовао и премијер Израела Бенјамин Нетанјаху, објавио да план подразумева "вин-вин" ситуацију и за Израелце и за Палестинце.

План председника САД подразумева да стране признају једна другу, те да Палестинци добију своју престоницу у источном делу Јерусалима.

Према његовим речима, Палестинци имају могућност да удвоструче своју територију.

"Данашњи споразум је историјска прилика да Палестинци коначно постигну своју самосталну државу. После 70 година малог напретка, ово би могла бити последња прилика коју ће икада имати", истакао је председник САД.  

Указујући да план предвиђа "територијалне компромисе" који ће обезбедити мир на Блиском истоку, Трамп је рекао да је Израел "предузео велики корак ка миру".

Планом се тражи обустава изградње нових јеврејских насеља, али и да се призна суверенитет Израела над великим стамбеним блоковима на Западној обали.

Трамп: Никад бољи план 

Tрамп каже да је његов план на 80 страна "најдетаљнији, најбољи и најперспективнији од свих досадашњих планова" за мир на Блиском истоку.

"Све претходне администрације од председника Линдона Џонсона су покушале и нису успеле. Али ја нисам изабран да радим мале ствари и бежим од великих проблема", рекао је председник САД. 

Као један од разлога пропасти претходних планова Трамп види у неупућености у детаље проблема.

"Током своје дуге каријере саговорника, видео сам да сложени проблеми захтевају нијансиране лекове засноване на чињеницама. Због тога наш предлог пружа прецизна техничка решења", нагласио је Трамп и указао да се неће дозволити "повратак крвавих дана".

"Палестинци заслужују бољи живот" 

Председник САД је напоменуо да ће његов план послужити као основа за преговоре Израелаца и Палестинаца, додајући да "Палестинци заслужују бољи живот". 

"Уколико палестински лидер Махмуд Абас прихвати план и мир, САД и друге земље биће ту да помогну на сваком кораку", рекао је Трамп додајући да ће САД у том случају "поносно отворити своју амбасаду у новој палестинској престоници".

Време је, како каже, да се заврши "овај тужан период историје".

Нетанјаху: Балансиран план

На конференцији за штампу се обратио и премијер Израела, истичући да је пристао на преговоре са Палестинцима јер је "Трампов план балансиран и реалистичан" за постизање дугорочног мира.

Нетанјаху је истакао да план председника САД Палестинцима даје могућност да имају сопствену државу. Ако прихвате план, каже он, Израел је спреман на преговоре. 

План председника САД га не изненађује јер је, према његовим речима, Трамп "највећи пријатељ" ког је Израел икада имао у Белој кући. 

Јерусалим – највећи проблем 

Статус Јерусалима годинама је био једна од најболнијих тачака израелско-палестинских односа.

Један од преломних момената догодио се 2017. године, када је Трамп преломио и признао Јерусалим као израелску престоницу. Овај потез наишао је са једна стране на подршку, а са друге на критике једног дела јавности, а најжешће се томе супротставио палестински председник Махмуд Абас.

Палестинци, такође, наводе Јерусалим као своју престоницу. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије