Невероватни снимци из Пекинга – град духова у којем влада страх oд коронавируса

У центру приче о коронавирусу је кинески град Вухан, где је највише жртава и заражених. Међутим, и у другим градовима владају страх и посебне мере. Први смртни случај од последица коронавируса забележен је и у Пекингу.

Готово празне улице у Пекингу. Прође тек понеки аутомобил и аутобус. Ко би рекао да је то град у ком живи више од 21 милион становника. Пекинг последњих дана изгледа као град духова због страха од ширења новог коронавируса, али и због тога што је у току Празник пролећа и многи су отишли у своја родна места.

Иако је празник требало да траје до 30. јануара, у читавој Кини биће продужен до 2. фебруара, а у појединим градовима попут Шангаја први радни дан биће најраније 10. фебруар. Школе, вртићи и универзитети одложили су отварање до даљег.

У Пекингу је више од 50 људи оболело од коронавируса и 20 болница у граду спремно је да прими заражене пацијенте. Болница Шиђингшан на западу Пекинга једна је од њих, дакле то је једна од 20 болница у Пекингу у којој могу да се лече пацијенти заражени новим коронавирусом.

Пекинг је укинуо међуградске аутобусе, али градски превоз и даље функционише уобичајено.

Понедељком око пет после подне обично је саобраћајни шпиц. А данас на једној од градских аутобуских станица у Пекингу тек неколико људи и углавном су сви заштићени маскама.

На уласку у поједине станице подземне железнице специјални тимови путницима мере телесну температуру, а хигијенске мере су појачане.

Осим тога што честитају кинеску Нову годину, из пекиншког метроа упозоравају и да водите рачуна о сопственом здрављу, да носите маску и да у крајњој нужди напуштате свој дом и користите јавни превоз.

Када није доба коронавируса, пекиншки метро је крцат. Слика је данас потпуно дручагија – у вагону тек две-три особе.

Тако празан метро у Пекингу није виђен чак ни за време највећих празника.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Kineska Nova godina

Grad je pust zbog kineske nove godine.