Преживели из Аушвица: Генерације морају да памте

Око 200 преживелих из нацистичког логора смрти Аушвиц-Биркенау окупили су се на обележавању 75. годишњице ослобођења логора. Преживели су допутовали из Израела, Сједињених Држава, Аустралије, Перуа, Русије, Словеније и других земаља.

Деведесетједногодишњи Давид Маркс, који је у Аушвицу изгубио 35 чланова породице, рекао је да би волели да следећа генерација зна кроз шта су прошли и да то не би смело да се понови.

"Диктатор се не појављује једног дана већ прави мале кораке. Ако не пазимо, једног дана се пробудите и већ је касно", изјавио је Маркс.

Аушвиц је 27. јануара 1945. ослободила совјетска војска, наводи АП.

Председник Пољске Анджеј Дуда је рекао да има осећај да се игнорише пољско учешће у епској борби против нациста.

"Пољаци су се борили за слободу целог света и многи пољски грађани су пали у борби за слободу у рату против нациста", изјавио је Дуда.

Обележавању годишњице присуствовали су председници Немачке, Украјине и Израела Франк Валтер Штајнмајер, Володимир Зеленски и Рувен Ривлин и мађарски премијер Виктор Орбан.

У име Србије, обележавању годишњице логора присуствовала је премијерка Ана Брнабић.

Ривлин је рекао да Израел има снажне везе са Пољском, која је вековима прихватала Јевреје.

"Данас чујемо гласове који шире мржњу на интернету, улици, у центрима политичке моћи. Наша дужност је борба против антисемитизма, расизма и фашистичке носталгије, тог болесног зла које прети да изједе темеље наших демократија", поручио је Ривлин на конференцији за новинаре у близини логора, који је сада музеј.

Према његовим речима, величанствена историја Јевреја у Пољској, као и тешки догађаји, повезују јеврејски народ и Израел са Пољском и пољским народом, изјавио је Ривлин.

Ван дер Белен: Није ми лако 

Председник Аустрије Александер ван дер Белен, који учествује на свечаности поводом 75. годишњице ослобађања нацистичког концентрационог логора Аушвиц-Биркенау, рекао је да му није лако да посети ово стратиште, али да је то неопходно.

Он је уочи обележавања годишњице указао на суодговорност Аустрије за Холокауст и нагласио да осећа "дубоку ужаснутост" због онога што је људима учињено у Аушвицу.

Међу милион и сто хиљада убијених највише је било Јевреја, подсетио је Ван дер Белен.

"Аушвиц је синоним и за геноцид над Ромима, хомосексуалцима, особама са хендикепом, политички гоњеним, дезертерима, отпорашима, представницима пољске интелигенције, као и ратних заробљеника из бившег СССР-а, те и безброј људи из целе Европе. Међу жртвама нацистичке убилачке машинерије биле су и десетине хиљада људи из Аустрије", нагласио је Ван дер Белен.

Казао је да осећа срамоту, јер су многи Аустријанци учествовали "у варварским злочинима".

Преживели из Аушвица, логора смрти у којем су нацисти убили око 1,1 милион људи, окупљају се како би обележили 75 година од када је Црвена армија ослободила логор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара