Коронавирус однео 56 живота, у карантину више од 56 милиона људи

Коронавирус је главна светска вест, пажљиво се прати све што раде кинеске власти како би зауставиле његово ширење и на превентиви. Свуда на свету су појачане контроле и мере опреза. У Кини је до сада овај вирус однео 56 живота, а заражено је више од 2.000 људи. У карантину је 56 милиона људи. Након Америке, Јапана и Тајланда, случајеви коронавируса забележени су и у Аустралији, Канади и Француској.

Од јутрос је људима, возилима и бродовима забрањен улаз у град Шантоу у провинцији Гуандонг. Забрањени су локални и међуградски аутобуски и такси превоз у граду Ксијану у централном делу Кине. У Шангају је потврђен први смртни случај од коронавируса.

Власти Хонгконга прогласиле су ванредно стање због епидемије, објавивши листу мера које ограничавају везе сa остатком Кине. Школе ће остати затворене до 17. фебруара, а летови и железнички саобраћај између Хонгконга и Вухана су обустављени.

"Забринут сам наравно. Може да се догоди да број умрлих и заражених знатно порасте. Хонгконг треба да предузме оштрије мере и стави у карантин све који овде долазе или ћемо имати озбиљан проблем. Мислим да мере владе нису довољне. Ова епидемија би могла бити много гора од епидемије САРС-а", каже Питер Ченг, радник обезбеђења у Хонгконгу.

Оболели у Вухану су нову годину пацова дочекали у болничким креветима. У том централнокинеском граду са 11 милиона становника, кретање је забрањено свима осим возилима хитне помоћи. Тамо је све и почело прошлог месеца, на рибљој тржници, где се незаконито продавала разна дивљач.

Кинески виролози тврде да су спремни за клиничко лечење пацијената оболелих од пнеумоније. Граде и нову болницу за 1.500 пацијената.

Вирус је убрзо прешао границе стигавши до Тајланда, Јужне Кореје, Јапана, Вијетнама, Аустралије, Канаде, Америке, Француске...

"Троје заражених се осећа добро. Њихово стање се будно прати и задовољни смо развојем ситуације. Специјални медицински тим биће постављен на аеродрому Шарл де Гол, јер је то наша главна и директна веза са свима који долазе из Кине", наводи Жером Саломон, министар јавног здравља Француске.

У САД за сада су позната два случаја заразе.

"Много људи путује из Кине не само у Америку, већ и у Европу. Из Вухана у централној Кини, епицентра заразе коронавирусом, годишње око 70.000 људи путује у Сједињене Државе", истиче др Ентони Фауци из Националног института за алергије и инфективне болести Мериленд.

За сада је приметна висока стопа раста новооболелих, међутим, у поређењу с њом, стопа смртности је знатно мања.

Светска здравствена организација још није прогласила ванредно здравствено стање на глобалном нивоу, иако има стручњака који сумњају да Кина може да заустави епидемију коронавируса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво