Даноноћна борба против коронавируса, Вухан на ногама

Информације о ширењу новог коронавируса мењају се из сата у сат. Званични податак јуче је био да је од вируса умрло 26 особа, данас више од 40. Број инфицираних у целом свету премашио је 1.400, али их је и даље највише у Кини. Председник Си Ђинпинг упозорава да се земља суочава са озбиљном ситуацијом и да се вирус убразно шири.

Почела је нова лунарна година, али ретко коме то сада пада на памет у Кини.

У граду Вухану, жаришту корона вируса, води се најозбиљнија борба. У тај град послато је додатно медицинско особље, као и лекари са војномедицинских академија и болница из Кине.

Осим Вухана, још 16 градова је у карантину - што значи да своје место не може да напусти више од 50 милиона људи. Од недеље ни аутомобилом неће моћи да се прође кроз Вухан без посебне дозволе.

Јуче је најављена изградња привремене болнице у Вухану за лечење оболелих од коронавируса са 1.000 кревета, а данас стиже вест да се гради још једна са 1.300 кревета.

Из тога можемо да наслутимо да се очекује већи број инфицираних наредних дана и да постојећи капацитети нису довољни.

Пекинг је данас потврдио два случаја оболелих који нису имали никаквог додира са провинцијом Хубеи, одакле је вирус вероватно кренуо.

У граду Хаикоу на кинеском острву Хенан, сви који су допутовали из провинције Хубеи где се налази Вухан, стављени су на двонедељно посматрање и неће моћи да напусте место.

Друштвеним мрежама се шире најразличитије информације које подижу панику међу становништвом.

Може да се прочита да је број оболелих у Вухану много већи него што показују званичне информације, да недостају капацитети за лечење, али ништа од тога није потврђено нити су извори информација релевантни.

Данас је почео и Празник пролећа, највећи кинески празник и обично врх туристичке сезоне. Не и ове године: затворени су Дизниленд у Шангају, Забрањени град у Пекингу, део Кинеског зида и бројне друге атракције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се