Ближи се 31. јануар – шта после Брегзита

После неколико година припрема, Велика Британија ће напустити Европску унију у петак, 31. јануара. Шта следи после овог датума како би Британија коначно регулисала односе са Европском унијом?

Одбројавање је почело. Осим ако се нешто неочекивано не догоди, Велика Британија ће званично напустити Европску унију 31. јануара, непуне четири године после референдума.

Првог фебруара почиње транзициони период и две стране треба да се договоре о новом споразуму којим би дефинисали односе, посебно у области трговине.

О томе ће се разговарати од марта, а споразум би ступио на снагу 1. јануара 2021, када истиче прелазни период. Неки сумњају да ће се за 11 месеци постићи споразум који треба да одобре парламенти свих држава чланица Европске уније и британски.

У већини случајева, за усвајање трговинских споразума потребно је неколико година преговора. 

Постоји могућност да у јуну премијер Борис Џонсон тражи продужење транзиционог периода за једну до две године.

Остаје питање да ли Борис Џонсон може да постигне трговински споразум пре 31. децембра ове године и да добије пристанак Доњег дома. Уколико га одбију, транзициони период би се продужио до 31. децембра 2021. чак и до краја 2022. Дакле, ако прихвате, биће то Брегзит са трговинским споразумом.

Ако га одбију, биће то Брегзит без трговинског споразума. Још постоји неизвесност држављана Европске уније у погледу сопственог статуса у Великој Британији после Брегзита.

Доњи дом британског парламента предвидео је да ти грађани могу онлајн да се региструју и да потврде да желе да задрже права која имају, што ће им бити потврђено Законом о Брегзиту.

Дом лордова је прихватио овај Закон и да би ступио на снагу потребан је потпис краљице, што је и учињено. Овим је Великој Британији отворен излазак из Европске уније.

Предстоји још потврда Европског парламента 29. јануара, која је готово извесна, јер је закон о Брегзиту премијер Борис Џонсон усагласио са Бриселом. Он ће, затим и формално потписати Споразум о изласку из Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво