Меркелова Ердогану: Турска заслужује дивљење

Пред Турском је огроман задатак – да смести око 400.000 избеглица које су кренуле из Идлиба, упозорио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган током отворања нове зграде Турско-немачког универзитета. Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила му је да Турска заслужује захвалност и дивљење, због помоћи коју пружа пружа милионима Сиријаца.

Пред Турском је огроман задатак – да смести око 400.000 избеглица које су кренуле из Идлиба.

Реџеп Тајип Ердоган наводи да слање шатора не решава проблем, зато ће, како каже, прво направити градић за 10.000 избеглица, а онда и слична насеља дуж целе границе у зони која је ослобођена од терориста. Захвалан је Меркеловој што подржава хуманитарне напоре Турске у Сирији.

"Свако од нас је дужан да изврши притисак на сиријски режим да би се окончала суровост према нашој браћи у Идлибу. Пред Европском унијом је хуманитарна одговорност за помоћ Сирији. Са Меркеловом сам разговарао о томе како да спасимо житеље Идлиба, од додатних страдања, посебно током зиме", наводи Ердоган.

Најављује и помоћ браћи у Либији, нада се да међународна заједница неће и тамо направити грешку као у Сирији. Важно је каже, да се спроведе мировни план договорен у Берлину.

Немачка канцеларка говорила је о важности дијалога, начинима да се постигне примирје у сиријском Идлибу и достави хуманитарна помоћ. Истакла је и колико је важна помоћ Турске у образовању сиријских избеглица. Такве пројекте подржаће и Немачка и Европска унија.

"Помоћ коју Турска тренутно пружа милионима Сиријаца заслужује нашу захвалност и дивљење. Та помоћ представља важан фактор за будућност, јер ће исти ти Сиријци по повратку кућама бити покретачка снага у обнови Сирије", рекла је Ангела Меркел.

И домаћин и гост очекују да турско-немачки универзитет у Истанбулу, који ради од 2013. године настави да буде симбол пријатељства. У новоотвореном кампусу биће места за 5.000 студената.

број коментара 0 Пошаљи коментар