"Јад Вашем" – место које чува сећање на жртве Холокауста

У Јерусалиму се одржава Пети светски форум о Холокаусту. Организацији форума значајно је допринео меморијални центар "Јад Вашем".

Када је основан

Меморијални центар "Јад Вашем" основан је 1953. на основу закона изгласаног у израелској скупштини, Кнесету.

Због чега је основан

Од самог оснивања, "Јад Вашему" је поверено документовање историје јеврејског народа за време Холокауста, уз очување сећања и сведочанстава сваке од шест милиона жртава и преношење наслеђа Холокауста новим генерацијама путем архива, библиотеке, школе и музеја.

Како је добио име

Назив "Јад Вашем" у буквалном преводу значи споменик и име и потиче из Књиге пророка Исаије, глава 56, стих 5: "Њима ћу дати у дому свом и међу зидовима својим споменик (место) и име (Јад Вашем)... које се неће затрти".

Међународна школа за образовање о Холокаусту

Меморијални центар је школу основао 1993. године како би организовала образовне програме и израђивала едукативне материјале за разнолику циљну популацију и образовне установе у Израелу и свету.

Где се налази "Јад Вашем"

Смештен на Хар Хазикарону, Брду сећања у Јерусалиму, "Јад Вашем" представља велики комплекс са стазама оивиченим дрворедима које воде до музеја, изложбених простора, архива, споменика, скулптура и спомен-обележја.

Светски форум о Холокаусту

Данашњи Светски форум о Холокаусту који се одржава у Јерусалиму је пети по реду. Први је одржан 2005. у Кракову, а ово је први пут да се форум одржава у Израелу. Циљ форума је очување сећања на Холокауст. Значајан допринос организацији форума дао је и меморијални центар "Јад Вашем".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво