"Јад Вашем" – место које чува сећање на жртве Холокауста

У Јерусалиму се одржава Пети светски форум о Холокаусту. Организацији форума значајно је допринео меморијални центар "Јад Вашем".

Када је основан

Меморијални центар "Јад Вашем" основан је 1953. на основу закона изгласаног у израелској скупштини, Кнесету.

Због чега је основан

Од самог оснивања, "Јад Вашему" је поверено документовање историје јеврејског народа за време Холокауста, уз очување сећања и сведочанстава сваке од шест милиона жртава и преношење наслеђа Холокауста новим генерацијама путем архива, библиотеке, школе и музеја.

Како је добио име

Назив "Јад Вашем" у буквалном преводу значи споменик и име и потиче из Књиге пророка Исаије, глава 56, стих 5: "Њима ћу дати у дому свом и међу зидовима својим споменик (место) и име (Јад Вашем)... које се неће затрти".

Међународна школа за образовање о Холокаусту

Меморијални центар је школу основао 1993. године како би организовала образовне програме и израђивала едукативне материјале за разнолику циљну популацију и образовне установе у Израелу и свету.

Где се налази "Јад Вашем"

Смештен на Хар Хазикарону, Брду сећања у Јерусалиму, "Јад Вашем" представља велики комплекс са стазама оивиченим дрворедима које воде до музеја, изложбених простора, архива, споменика, скулптура и спомен-обележја.

Светски форум о Холокаусту

Данашњи Светски форум о Холокаусту који се одржава у Јерусалиму је пети по реду. Први је одржан 2005. у Кракову, а ово је први пут да се форум одржава у Израелу. Циљ форума је очување сећања на Холокауст. Значајан допринос организацији форума дао је и меморијални центар "Јад Вашем".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 12:22) - Biljana [нерегистровани]

genocid

Kada sam 1990. godine posetila Jad Vašem, goreo je i večni plamen za ubijene u Jasenovcu. Ubijene Jevreje, Srbe i Rome. Cveće i venci na tom obeležju..Kažem i, jer večni plamen je goreo za sve koncentracione logore gde su ubijani Ljudi od fašista!. Pitala sam se tada, kao i danas zašto u našoj državi ne gori večni plamen za Ubijene u Jasenovcu? Zar je stiglo do Jerusalima, a ovde kod nas, to je tu samo preko Save!!!!???

(четвртак, 23. јан 2020, 11:30) - anonymous [нерегистровани]

eto...

i Srbija treba da napravi nesto slicno da se ne zaborave zrtve Jasenovca i drugih logora, da se napravi nesto veliko sto ce nas nerado posecati na zrtve naseg naroda i drugih naroda koji su stradali od ustasa i nemaca...mi smo nemarni kao drzava i nasi politicari, nemaju vremena za takve stvari...