Најмање новорођених Кинеза у последњих 70 година

Стопа наталитета у Кини пала је на најнижи ниво од формирања Народне Републике Кине пре седамдесет година - и поред ублажавања политике једног детета, јавља Би-Би-Си.

Прошле године рођено је 14,6 милиона Кинеза, што је за 500.000 мање него 2018. године. Уједно, ово је трећа година заредом да се бележи пад броја новорођене деце, наводи се у извештају Националног завода за статистику. 

За протеклих седам деценија ово је најнижи наталитет, са изузетком 1961. када је владала највећа глад у историји земље.

Кинеска влада је 1979. године увела политику "једно дете" за око трећину становништва како би успорила раст броја становника.

У руралним срединама породицама је било дозвољено да имају двоје деце ако је прво била девојчица. Остали изузеци укључивали су и етничке мањине.

Породице које су прекршиле правила суочавале су се са новчаним казнама, губитком посла и понекад присилним побачајима. Кина је 2015. године прекинула спровођење те политике.

 

Укидање ограничења, ипак, није довело до раста наталитета у земљи, јер како тврде стручњаци, нису уследиле мере попут новчане подршке за бригу о деци и дужег родитељског одмора.

Већина људи не може да приушти више од једног детета, кажу они.

"Сада више не можемо указивати на рестриктивну политику контроле рађања кинеске владе као кривца", каже за Гардијан Ванг Фенг, професор социологије на Калифорнијском универзитету Ирвин. "Тако низак наталитет показује да је јасно да га покрећу снажне структурне снаге, и економске и социјалне, и то ће остати у догледној будућности", сматра Фенг.

Уз пад наталитета, и стопа смртности је нижа па се јавља страх од „демографске временске бомбе" - односно, мање радно способног становништва које мора издржавати веће, пензионисано становништво.

Демографи предвиђају да ће број становника у Кини почети озбиљно да се смањује у наредној деценији и да ће до 2050. године људи старији од 60 година чинити трећину становништва.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 00:32) - anonymous [нерегистровани]

Moderan život

Nije Kinezima ništa lakše nego nama, čak im je mnogo gore, jer ako stanovništvo stari troškovi rastu, a prihodi padaju. Ali, sada se prvo mnogo više radi, kod privatnika nema nikakvih prava, a onda ako se dođe do para ljudi hoće da se provedu, a ne da se bave decom. U velikoj meri, to je i posledica naglih promena i kopiranja američkog načina života koji se tamo gradio mnogo duže, pa je i odnos prema životu i deci malo drugačiji.

(петак, 17. јан 2020, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

Mi bi trebalo za nas da se brinemo

Kinezima je lako... oni su u milijardama.