Жена звана импичмент – провале, секс и лажи председникâ САД

Зои Лофгрен једина је особа на америчкој политичкој сцени која је активно учествовала у три процеса опозива председника. Ричард Никсон је предухитрио Сенат подневши оставку пре гласања, Била Клинтона су спасили сенатори. Тешки дани за Доналда Трампа тек почињу.

Пуних 46 година пошто је Представнички дом Америчког конгреса покренуо процес опозива тадашњег председника Ричарда Никсона, Зои Лофгрен има прилику да, додуше из трећег покушаја, "дође главе" једном председнику САД.

Почетак суђења пред Сенатом је питање дана, а тим демократа који су и покренули процес импичмента Доналда Трампа предводиће Зои Лофгрен, која је, као студент права 1974. године, помагала Комитету за правосуђе да дефинише оптужбе против Никсона.

Никсонова каријера, суштински, била је окончана још оног тренутка када је Марк Фелт новинарима Вашингтон поста Бобу Вудворду и Карлу Бернштајну испричао детаље афере која ће убрзо бити названа "Вотергејт", али процес опозива никада није доведен до краја, пошто је председник САД поднео оставку не желећи да се суочи са Конгресом.

Четврт века касније, Зои Лофгрен је била део Комитета за правосуђе Представничког дома који је одобрио документе који су пратили поступак опозива Вилијема Џеферсона Клинтона.

Републиканци су процес опозива Била Клинтона покренули пошто се испоставило да је тадашњи председник САД лагао о вези са приправницом у Белој кући, Полом Џонс. Клинтон је, такође, лагао о природи односа са Моником Луински.

"У Клинтоновом случају није било тешког криминалног дела или прекршаја. Лаж о сексуалном животу не представља повреду уставног поретка, нити претњу по националну безбедност", рекла је Лофгренова Ен-Би-Сију.

Према њеним речима, Никсонова злоупотреба службеног положаја огледала се у покушају да искористи владине службе како би прикрио провалу у хотел "Вотергејт".

"Али бар није укључивао друге државе. Оснивачи САД били су забринути због могућег мешања других држава у наш политички систем", рекла је Зои Лофгрен.

Никсоново понашање не потпада под ту категорију, па је с те стране случај Трамп много озбиљнији, сматра Лофгренова.

Демократе позиве за опозив Трампа заснивају на тврдњама да је председник САД, преко свог адвоката и некадашњег градоначелника Њујорка Рудија Ђулијанија, покушао да наставак америчке помоћи Украјини услови почетком истраге против сина могућег демократског кандидата на председничким изборима у САД Џозефа Бајдена.

О покушају Доналда Трампа да "притисне" Украјинце сведочило је сијасет високих америчких званичника, због чега демократе сматрају да сенатори, без обзира на партијску припадност, неће моћи да игноришу аргументе, те да ће Трамп, на концу, бити избачен из Беле куће.

Републиканци су, истовремено, пронашли сведоке који тврде супротно, наводећи да се догађаји о којима говоре присталице опозива нису одвијали на начин који би могао угрозити позицију Доналда Трампа.

"Процес опозива није покренут јер је председник лагао о сексуалном животу. Његов бивши адвокат је у затвору јер је лагао о председниковим пословима", рекла је Лофгренова, алудирајући на случај Мајкла Коена, који је иза решетака завршио јер је лагао о исплатама женама које су тврдиле да су биле у вези са Трампом. Председник САД је те наводе демантовао.

"Било би погрешно да председника гонимо јер је заташкавао те афере и то нећемо чинити", рекла је Лофгренова, тврдећи да је за Америку лоше што се испоставило да председник ради ствари противне националним интересима.

"Било би сјајно да се појави неко безазлено објашњење, мада тешко могу да замислим како би такво објашњење звучало", рекла је Зои Лофгрен.

Искуство Зои Лофгрен кључна је препорука због које ју је председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и изабрала у тим који ће оптужбе против Трампа представити Сенату. У два случаја импичмента у којима је до сада учествовала Зои Лофгрен, председници САД нису опозвани у Конгресу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се