Представнички дом: Резолуција о опозиву Трампа иде у Сенат

Представнички дом америчког Конгреса гласао је да се резолуција о опозиву Доналда Трампа проследи Сенату, чиме су створени услови да председнику САД почне суђење у горњем дому Конгреса.

За прослеђивање резолуције о опозиву гласало је 228 представника, док је 193 било против, углавном по партијској линији.

Доњи дом је одобрио и именовање седморо представника у Конгресу који ће на суђењу председнику бити "менаџери", односно заступати Представнички дом, преноси Глас Америке.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси претходно је објавила да ће вођа тог седмочланог тима бити конгресмен Адам Шиф, председавајући у Одбору за обавештајна питања, који је од почетка укључен у истрагу о опозиву.

Преостали чланови тима су председавајући Одбора за правосуђе Џери Недлер, који је такође био укључен у истрагу; председавајућа Административног одбора Зое Лофгрен, која је била у Конгресу за време опозива Ричарда Никсона и Била Клинтона; председавајући Демократског кокуса Хаким Џефрис, представница Вал Демингс са Флориде, представник Џејсон Кроу из Колорада, представница Силвија Гарсија из Тексаса.

"Трамп није урадио ништа лоше"

Портпаролка Беле куће Стефани Гришам је, поводом именовања "менаџера", навела у саопштењу да "њихово именовање не мења апсолутно ништа", преноси Ројтерс.

"Председник Трамп није урадио ништа лоше. Очекује да ће у Сенату бити поштована сва његова права која су му укинули председавајућа Пелоси и демократе у Представничком дому и очекује да буде ослобођен", изјавила је Гришам.

Председник Доналд Трамп написао је на Твитеру да је реч о "још једној превари демократа које ништа не раде".

Лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел најавио је раније да би суђење могло да почне у уторак 21. јануара, а неки прелиминарни кораци могли би да се обаве до краја ове недеље.

Представнички дом у децембру је гласао за опозив Трампа, под оптужбом да је злоупотребио положај тако што је одобрену војну помоћ користио као средство притиска на Украјину да отвори истрагу против његовог демократског противника Џоа Бајдена и да је опструисао Конгрес, подсећа Глас Америке.

После усвајања резолуције у Представничком дому, процес опозива председника, такозвано "суђење", наставља се у Сенату. Чланови доњег дома су "тужиоци", Бела кућа има своје правне заступнике, сенатори су поротници, а процесом председава председавајући Врховног суда Џон Робертс.

За Трампову смену су потребни гласови две трећине сенатора 

Председник може бити разрешен дужности ако за то гласа две трећине сенатора, што је мало вероватно јер тренутну већину у Сенату имају републиканци.

Правила суђења у Сенату одређује већина сенатора.

Пелоси је скоро месец дана одлагала слање резолуције о опозиву у Сенат, у неуспешном покушају да наведе републиканског лидера у том телу Мича Меконела да пристане да укључи сведочења нових сведока.

Меконел, који је обећао да ће се координисати са Белом кућом, оценио је да је случај демократа "слаб" и да није задатак Сената да поново отвара истрагу.

"Ако је постојећи случај снажан, нема потребе да судија и порота поново отварају истрагу. Ако је постојећи случај слаб, демократе у Представничком дому није требало да опозову председника", навео је Меконел.

Председник Трамп, који пориче све оптужбе као "чисто политичке", позива републиканске сенаторе да одбаце наводе из оптужнице Представничког дома и пре него што почне суђење.

Трамп је објавио на Твитеру да би комплетно суђење дало, како каже, незаслужени кредибилитет "лажним оптужбама демократа".

Ипак, неколико републиканаца наговестило је да неће подржати иницијативу да оптужбе против председника буду одбачене без одговарајуће процедуре у Сенату.

Потребан је само 51 глас да се сведоци приморају да сведоче током суђења.

Џон Болтон, председников бивши саветник за националну безбедност понудио је да сведочи ако добије обавезни позив - али је председник Трамп рекао да би могао да искористи своју извршну привилегију да га спречи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи