Њујорк тајмс: Седам држава губи право гласа у Скупштини УН

Из Уједињених нација стижу наводи да би седам држава могло да изгуби право гласа у Генералној скупштини због неплаћања обавеза према овој међународној организацији.

Meђу државама које би могле да изгубе право гласа у 193-чланој скупштини су Венецуела, Либан, Лесото, Централноафричка Република, Гамбија, Тонга и Јемен. 

Портпарол Уједињених нација Стефан Дизарик наводи да још три земље – Комори, Сао Томе и Принципе и Сомалија – могу да изгубе право гласа у септембру.

Како се наводи, ове државе заостају у плаћању обавеза према Уједињеним нацијама, и то је разлог због ког би могле да остану без права гласа.

Систем УН се финансира на два начина: опорезивањем (обавезни доприноси држава-чланица буџету Организације) и добровољним прилозима земаља чланица посебним фондовима и програмима.

Посебни програми УН-а који нису укључени у регуларан буџет (УНИЦЕФ, УНДП, УНХЦР и Светски програм хране) финансирају се добровољним прилозима влада земаља-чланица.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи